Püspökkenyér
Hozzávalók
vegyes, aszalt gyümölcs | 20 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 20 dekagramm | |
porcukor | 12 dekagramm | |
kristálycukor | 8 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
Tojás | 4 darab | |
Liszt | 20 dekagramm | |
Sütőpor | 1 csipetnyi | |
vaníliás cukor | 1 csomag |
A díszítéshez
dió | 5 dekagramm |
---|
A püspökkenyérről
A már a középkorban is ismert püspökkenyér Németországon keresztül jutott el hazánkba. A másik nevén Stolle, egy karácsonyi sütemény, melyet leggyakrabban őzgerinc formában készítenek kelt tésztából és szárított gyümölcsökből. A püspökkenyeret sűrű kelttésztából készítik hagyományosan mazsolával, kandírozott citrom és narancshéjjal és cukrot sütnek a külsejére. A püspökkenyér története több száz évre nyúlik vissza. Első említése a 14. században történt, amikor is Henrik püspök ajándékaként említik az első karácsonyi püspökkenyeret, melyet hívőinek adott böjt idején. Bár ilyenkor még közel sem abban a formájában volt ismert az ízletes püspökkenyér, mint napjainkban, hiszen a vallásos dogmák nem engedték a tejtermékek fogyasztását, ezért az eredeti püspökkenyér recept vaj helyett repceolajat tartalmazott és nagyon szerény étek volt, mivel még gyümölcsök sem voltak benne. A 15. században kezdték el vajjal készíteni, amikor VII. Ince pápa engedélyezte a vaj használatát azoknak, akik vétkükért bűnbocsánatot fizettek. Így vette kezdetét a püspökkenyér ma is közkedvelt receptjének kialakulása. Azóta sokféle püspökkenyér-változat létezik, és kevesen tudják csak, hogy az eredeti püspökkenyér recept mennyire szerény is volt. Napjainkban a püspökkenyeret készítik olajjal vagy zsírral is akár, de a legelterjedtebb püspökkenyér receptek általában vajat tartalmaznak. A püspökkenyér egyébként világszerte kedvelt ünnepi csemege, bár receptje régiónként változik. Németországban vastag, fehér cukorréteg borítja a püspökkenyeret, melyet Christstollennek, azaz Krisztuskenyérnek hívnak, mivel formája hasonlít a bepólyált Krisztusra.
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, a tojások sárgáját pedig egy bögrébe. A fehérjéhez hozzáadjuk a kristálycukrot. A citromot lereszeljük, a lisztet átszitáljuk és a sütőporral, valamint az aszalt gyümölcsökkel összekeverjük. A díszítésre szánt diót durvára vágjuk.
A puha Ramát kézi mixerrel habosra keverjük és hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a citrom lereszelt héját, valamint a vaníliás cukrot. Miután kihabosodott, egyesével belekeverjük a tojások sárgáját.
Krémes habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral. A tojásfehérje 1/3-át rászedjük a Ramás alapra, fakanállal finoman összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék fehérjét és 2-3-szor átforgatjuk. Rákanalazzuk a lisztes keverék felét, 3-4 keverés és a maradék lisztes keverékkel teljesen egyneművé keverjük.
A tésztát egy Ramával kikent és belisztezett szögletes püspökkenyérformába töltjük. Eligazítjuk és megszórjuk a durvára vágott dióval úgy, hogy az egy sávot alkosson hosszában a kenyerünk tetején.
Előmelegített sütőben 175 °C-on 35-40 percig sütjük. Miután langyosra hűlt, kiborítjuk a formából és szeleteljük.