Rácsos almás
Hozzávalók
Tésztához
rétesliszt | 48 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 24 dekagramm | |
cukor | 12 dekagramm | |
tojássárgája | 2 darab | |
tejföl | 2 dl | |
sütőpor | 2 darab | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
darált dió | 3 marék | |
só | 1 csipetnyi |
Töltelékhez
szép alma | 10 darab | |
---|---|---|
cukor | 10 evőkanál | |
citrom leve | 1 darab | |
őrölt fahéj | 1 kevés | |
dió | 2 marék |
Tetejére
tojás | 1 darab |
---|
Desszertek: Rácsos almás a sok
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a Ramával, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a citrom héját, a diót és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Folpackba becsomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, majd addig pároljuk a cukorral, fahéjjal és a citrom levével, amíg be nem sűrűsödik.
Másfél órát pihentetjük a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakát pihen. A tészta 2/3 részét átgyúrjuk, kinyújtjuk és Ramával kikent, lisztezett tepsibe helyezzük. Kicsit megszurkáljuk villával, megszórjuk dióval, majd a kihűlt almatöltelékkel bevonjuk. A maradék tésztából rácsokat nyújtunk és óvatosan a sütire tesszük.
Felvert tojással megkenjük, majd közepesen meleg sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.