Rákóczi túrós
Hozzávalók
A linzerhez
liszt | 300 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 200 gramm | |
porcukor | 100 gramm | |
tengeri só | 1 csipetnyi | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
reszelt citromhéj | 1 kis | |
tojássárgája | 2 darab |
a túróréteghez
félzsíros túró | 1 kilogramm | |
---|---|---|
búzadara | 100 gramm | |
tojássárgája | 3 darab | |
mazsola | 60 gramm | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
reszelt citromhéj | 1 kis |
A tetejére
tojásfehérje | 5 darab | |
---|---|---|
kristálycukor | 300 gramm | |
sárgabaracklekvár | 150 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 75 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | sütőlemez |
Desszertek: Rákóczi túrós a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A linzertésztához morzsoljuk össze a lisztet és a Rama Vajas Ízt, a sót és a porcukrot. Ízesítsük ízlés szerint a tésztát vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 10-15 percre.
Ha letelt a pihenőideje, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki fél cm vastagra, téglalap alakúra és villával szúrkáljuk meg.
180ºC-ra előmelegített sütőben süssük meg (egyenletes aranybarnára). Ha megsült, kevés forró vízzel elkevert baracklekvárral kenjük le.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 100ºC-osra. A túróréteghez a hozzávalókat keverjük össze és egyenletesen kenjük a lekvárral lekent linzertésztára, kb. 1 cm vastagon. Tegyük vissza a 100ºC-os sütőbe száradni, legalább 15 percre.
Közben elkészítjük a tojásfehérje habot, amelyhez először a tojás fehérjét és a cukrot egy fém edényben, tűzhelyen, max 50ºC-ig melegítünk (csípősre - ami azt jelenti, hogy ha az újjunkkal belenyúlunk, úgy érezzük, mintha megcsípte volna). Ezután kihűlésig habbá verjük.
Csillagcsöves habzsákba töltjük és a kissé megszáradt túróréteg tetejére nyomjuk a habot (vagy, ha nincsen habzsákunk, simán csak rákenjük és villával csíkosra mintázzuk). Porcukorral leszórjuk.
A sütőt állítsuk 80ºC-ra, és tegyük vissza a süteményünket kb. 10-15 percre. Amikor elkészült, díszítsük forró vízzel elkevert baracklekvárral.