Rákóczi túrós
Rákóczi túrós
  • timer75 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

    A linzerhez

    • liszt - 300 gramm
    • Rama Vajas Íz - 200 gramm
    • porcukor - 100 gramm
    • tengeri só - 1 csipetnyi
    • Dr. Oetker Vanillincukor - 1 csomag
    • reszelt citromhéj - 1 kis
    • tojássárgája - 2 darab

    a túróréteghez

    • félzsíros túró - 1 kilogramm
    • búzadara - 100 gramm
    • tojássárgája - 3 darab
    • mazsola - 60 gramm
    • Dr. Oetker Vanillincukor - 1 csomag
    • reszelt citromhéj - 1 kis

    A tetejére

    • tojásfehérje - 5 darab
    • kristálycukor - 300 gramm
    • sárgabaracklekvár - 150 gramm

    Elkészítés:

    1. A linzertésztához morzsoljuk össze a lisztet és a Rama Vajas Ízt, a sót és a porcukrot. Ízesítsük ízlés szerint a tésztát vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 10-15 percre.
    2. Ha letelt a pihenőideje, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki fél cm vastagra, téglalap alakúra és villával szúrkáljuk meg.
    3. 180ºC-ra előmelegített sütőben süssük meg (egyenletes aranybarnára). Ha megsült, kevés forró vízzel elkevert baracklekvárral kenjük le.
    4. A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 100ºC-osra. A túróréteghez a hozzávalókat keverjük össze és egyenletesen kenjük a lekvárral lekent linzertésztára, kb. 1 cm vastagon. Tegyük vissza a 100ºC-os sütőbe száradni, legalább 15 percre.
    5. Közben elkészítjük a tojásfehérje habot, amelyhez először a tojás fehérjét és a cukrot egy fém edényben, tűzhelyen, max 50ºC-ig melegítünk (csípősre - ami azt jelenti, hogy ha az újjunkkal belenyúlunk, úgy érezzük, mintha megcsípte volna). Ezután kihűlésig habbá verjük.
    6. Csillagcsöves habzsákba töltjük és a kissé megszáradt túróréteg tetejére nyomjuk a habot (vagy, ha nincsen habzsákunk, simán csak rákenjük és villával csíkosra mintázzuk). Porcukorral leszórjuk.
    7. A sütőt állítsuk 80ºC-ra, és tegyük vissza a süteményünket kb. 10-15 percre. Amikor elkészült, díszítsük forró vízzel elkevert baracklekvárral.

    Sütéshez