Reni almás lepénye
Hozzávalók
Tészta
liszt | 60 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 25 dekagramm | |
cukor (10 ek) | 15 dekagramm | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
sütőpor | 1 csomag | |
tojás | 1 darab | |
tejföl | 3 evőkanál |
Töltelék
alma reszelve | 2 kilogramm | |
---|---|---|
cukor | 1 kevés | |
őrölt fahéj | 1 kevés | |
zsemlemorzsa | 1 darab |
Desszertek: Reni almás lepénye a sok
Elkészítés
Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
Amíg pihen, az almát meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük. Ízlés szerint ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Hagyjuk állni, amíg levet ereszt, majd kinyomkodjuk.
Egy gáztepsit kikenünk Ramával és belisztezünk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az első lapot kinyújtjuk a tepsibe egyengetjük, kézzel kicsit bele is nyomkodjuk. Leheletvékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma.
Ezután következik a második lap, amit a félkész süti tetejére hengergetünk. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a töltelékre. Villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenegetjük és mehet is kb. 30 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halvány drapp színárnyalatot ölt és megszilárdult. Tűpróbát érdemes alkalmazni. Ha kihűlt, szeletelhető.