Feltöltve:

Répatorta

90
Közepes
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Cukor450 milliliter
durvára vágott dió1.5 marék
őrölt fahéj2 púpos kávéskanál
Sütőpor1 kávéskanál
szódabikarbóna1 kávéskanál
Olaj250 milliliter
reszelt sárgarépa500 milliliter
Tojás4 darab
Liszt500 milliliter

Díszítéshez

porcukor1 darab
marcipán1 adag
baracklekvár1 darab

"A répatortáról
A répatorta eredete vitatott, mind a svájciak, az amerikaiak, mind az angolok szeretnék magukénak tudni az ízletes süteményt. Egyébként, ha még nem kóstoltunk a répatortát, akkor sincs mitől félnünk. A répa a sütemény édességét adja, a tésztában pedig teljesen átsül, így a többi hozzávaló közül nem emelkedik ki markánsan az íze, inkább csak a tészta textúráját adja meg. Tehát akkor sem kell aggodalmaskodnunk, ha esetleg nem lennénk nagy rajongói a sárgarépának vagy a zöldségeknek. Adjunk egy esélyt a répatortának! A legfinomabb répatorták elkészítése egyébként nem csak egyszerű, de olcsó is, a tésztához pedig ajánlott lédús sárgarépákat választani, amelyeket nagylyukú reszelőn reszelünk át, így a répa nem veszít sokat a levéből és még a tésztát is szépen megszínezi. Ha a választott répáink nem lennének elég lédúsak, trükközhetünk egy kis répalével vagy tejföllel, csak az a fontos, hogy lazítsuk a tésztát. Pár cukrász a tökéletes répatorta eléréséhez meggylével ízesíti a tésztát, amit érdemes kipróbálnunk. Ha van otthon meggybefőttünk, akkor használjuk a levét. Egyébként a répatorta nem csak húsvétra, de a karácsonyi ünnepekre is tökéletes, hiszen kiválóan lehet kombinálni fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel is. Jó ötlet még a tésztába magvakat vagy aszalt gyümölcsöket keverni, ha meg akarjuk bolondítani kicsit az alapreceptet. Az kész répatortát felszolgálhatjuk egyszerűen magában, vagy megtölthetjük különböző ízletes krémes töltelékekkel. Amerikában tipikusan egy édes sajtkrémes töltelékkel töltik, de elkészíthetjük mascarponés, marcipános vagy csokis krémmel is kedvenc répatortánkat.
"

Elkészítés

1

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, só, fahéj). Utána beletesszük a cukrot és a reszelt sárgarépát. Jól összekeverjük úgy, hogy a sárgarépa már ne legyen csomós. Ezután beleütjük az egész tojásokat és sima masszává keverjük. Beleöntjük az olajat és azzal is addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk, végül beleszórjuk és egyenletesen belekeverjük a durvára vágott diót. Sütőpapírral kibélelt 24-26 cm-es tortaformába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd tortatálra tesszük, szeletekre vágjuk és mindegyik szeletet marcipánból készült répával díszítünk. Porcukorral meghintjük és mellé teszünk egy kanál baracklekvárt.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem