Rigó Jancsi
Rigó Jancsi
  • timer240 perc
  • moodKönnyű
  • person10 fő

Hozzávalók:

    A kakaós piskótához

    • tojás - 8 darab
    • liszt - 140 gramm
    • kakaópor - 20 gramm
    • kristálycukor - 160 gramm

    A krémhez

    • habtejszín - 600 milliliter
    • zselatinlap - 1 darab
    • porcukor - 100 gramm
    • kakaópor - 50 gramm
    • rum - 2 evőkanál

    A tetejére

    • étcsokoládé - 150 gramm
    • olaj - 2 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy 30x40 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tojásokat válasszuk szét. A lisztet és a kakaóport szitáljuk át.
    2. A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni. Mikor már fehéredik és kezd lágy habbá alakulni apránként szórjuk hozzá a cukrot és verjük fel kemény habbá. Ehhez óvatosan keverjük először a tojások sárgáját, majd forgassuk bele a kakaóporos lisztet is.
    3. Egyenletesen simítsuk a masszát az előkészített tepsibe, és süssük kb 10-12 percen át. Érintésre a tészta visszaugrik, ekkor jó. Borítsuk vékonyan lisztezett sütőpapírra. Hagyjuk kihűlni. Vágjuk hosszában ketté.
    4. Az étcsokoládét olvasszuk fel, és az olajjal keverjük el. Kenjük el egyenletesen az egyik piskótalapunk tetején. Tegyük hűtőbe dermedni kb. negyed órára. Ekkor még nem dermed meg teljesen. Miután kivettük vágjuk fel 5x5 cm-es négyzetekre.
    5. A krémhez a tejszínt jól hűtsük be, már egy nappal korábban tegyük hűtőbe.
    6. A zselatint áztassuk be a rumba. A porcukrot és a kakaóport szitáljuk át.
    7. A hideg tejszínt verjük lágy habbá, majd adjuk hozzá a kakaóporos porcukrot is. Keverjük jól el.
    8. A sima piskótalapot a bőrös felével felfelé egy tálra tesszük. Rákenjük a kakaós tejszínhabos tölteléket, úgy, hogy egy vastag réteget kapjunk. A tetejére tesszük a felszeletelt csokimázas piskótalapot. Az oldalán is elsimítjuk a krémet. Hűtőbe tesszük 3-4 órára.
    9. Tálaláskor a süteményt a felső csokimázas piskótaszeletek mentén kockákra vágjuk.

    Sütéshez