Ropogós epres rudacskák
Hozzávalók
A tésztához
finomliszt, a fele rétesliszt is lehet | 35 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 12 dekagramm | |
kristálycukor | 6 evőkanál | |
só | 1 csipetnyi | |
rum | 2 evőkanál | |
tejföl (kb) | 1 evőkanál | |
tojássárgája | 2 darab |
A töltelékhez
eper | 30 púpos evőkanál | |
---|---|---|
kristálycukor | 2 evőkanál |
A nyújtáshoz
finomliszt | 1 kevés |
---|
A lekenéshez
tojásfehérje | 1 darab |
---|
A sütéshez
olaj | 1 adag |
---|
A tetejére
vaníliás cukor | 2 evőkanál |
---|
Desszertek: Ropogós epres rudacskák a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A lisztet a hideg Ramával elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük. Ezalatt az epret megmossuk, kicsumázzuk, félcentis kockákra vágjuk és a cukorral összeforgatva félretesszük. A pihentetett tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra, 35x35 cm-esre nyújtjuk és derelyemetszővel, vagy késsel kb. 7 cm-es négyzetekre szabjuk. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük. A cukros epret kinyomkodjuk és a tészták egyik felére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Egy nagyobbacska lábasba jó kétujjnyi olajat öntünk és megforrósítjuk. Az epres rudacskákat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük benne, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.