Ropogós epres rudacskák
Ropogós epres rudacskák
  • timer45 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • finomliszt, a fele rétesliszt is lehet - 35 dekagramm
    • Ráma - 12 dekagramm
    • kristálycukor - 6 evőkanál
    • só - 1 csipetnyi
    • rum - 2 evőkanál
    • tejföl (kb) - 1 evőkanál
    • tojássárgája - 2 darab

    A töltelékhez

    • eper - 30 púpos evőkanál
    • kristálycukor - 2 evőkanál

    A nyújtáshoz

    • finomliszt - 1 kevés

    A lekenéshez

    • tojásfehérje - 1 darab

    A sütéshez

    • olaj - 1 adag

    A tetejére

    • vaníliás cukor - 2 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A lisztet a hideg Ramával elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük. Ezalatt az epret megmossuk, kicsumázzuk, félcentis kockákra vágjuk és a cukorral összeforgatva félretesszük. A pihentetett tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra, 35x35 cm-esre nyújtjuk és derelyemetszővel, vagy késsel kb. 7 cm-es négyzetekre szabjuk. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük. A cukros epret kinyomkodjuk és a tészták egyik felére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Egy nagyobbacska lábasba jó kétujjnyi olajat öntünk és megforrósítjuk. Az epres rudacskákat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük benne, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.