finomliszt, a fele rétesliszt is lehet
- 35 dekagramm
Ráma
- 12 dekagramm
kristálycukor
- 6 evőkanál
só
- 1 csipetnyi
rum
- 2 evőkanál
tejföl (kb)
- 1 evőkanál
tojássárgája
- 2 darab
A töltelékhez
eper
- 30 púpos evőkanál
kristálycukor
- 2 evőkanál
A nyújtáshoz
finomliszt
- 1 kevés
A lekenéshez
tojásfehérje
- 1 darab
A sütéshez
olaj
- 1 adag
A tetejére
vaníliás cukor
- 2 evőkanál
Elkészítés:
A lisztet a hideg Ramával elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük. Ezalatt az epret megmossuk, kicsumázzuk, félcentis kockákra vágjuk és a cukorral összeforgatva félretesszük. A pihentetett tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra, 35x35 cm-esre nyújtjuk és derelyemetszővel, vagy késsel kb. 7 cm-es négyzetekre szabjuk. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük. A cukros epret kinyomkodjuk és a tészták egyik felére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Egy nagyobbacska lábasba jó kétujjnyi olajat öntünk és megforrósítjuk. Az epres rudacskákat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük benne, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.