Ropogós müzliszelet
Hozzávalók
sótlan Rama | 18 dekagramm | |
---|---|---|
méz | 14 dekagramm | |
barna cukor | 25 dekagramm | |
zabpehely | 35 dekagramm | |
őrölt fahéj | 1 teáskanál | |
dió vagy mogyoró | 10 dekagramm | |
mazsola (8-8 dkg) kis kockákra vágva | 16 dekagramm | |
vágott aszalt papaja vagy mangó | 1 kevés | |
aszalt sárgabarack | 1 kevés | |
tisztított tökmag | 1 marék | |
őrölt mandula | 5 dekagramm | |
őrölt szezámmag | 5 dekagramm |
Desszertek: Ropogós müzliszelet a sok
Elkészítés
A sütőt közepesen forróra (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) előmelegítjük. Egy kb. 23 centis oldalú, 5 centi magas, négyszög alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A Ramát kis lábasban felolvasztjuk és kevergetve előbb a mézet, majd ha sima, a cukrot is hozzáadjuk. Kis lángon folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, majd 1-2 percre nagy lángra állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön és olyan legyen, mint egy jó karamell. A tűzről lehúzzuk és az összes többi hozzávalót belekeverjük. A masszát a kibélelt tepsibe töltjük és forró vízbe mártott evőkanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben közepes lánggal 15 percig sütjük. Ha kihűlt, óvatosan körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk és miután a sütőpapírt lehúztuk róla, hagyjuk kihűlni. Végül 3x3 szeletre felvágjuk.