Rózsafánk
Rózsafánk
  • timer40 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • búzaliszt - 250 gramm
    • tejföl (20 %-os) - 150 milliliter
    • porcukor - 2 gramm
    • őrölt fahéj - 4 gramm
    • Ráma - 50 gramm
    • tojássárgája - 3 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • étolaj a sütéshez - 1 adag

    Díszítés

    • baracklekvár - 1 darab
    • porcukor - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A lisztet elmorzsoljuk a Ramával, majd hozzátesszük az összes hozzávalót és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
    2. A tésztát kb 3 mm vastagra nyújtjuk és három különböző átmérőjű kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle. A kiszúrt tésztalapokat körben 1 cm mélyen bevagdossuk késsel, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé. A tésztákat középen ujjunkkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
    3. Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket. Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak, de elég ideig ahhoz, hogy átsüljenek.
    4. A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk és barackízzel kínáljuk.