Rózsafánk mézes ribizliöntettel
Hozzávalók
Az öntethez
méz | 4 evőkanál | |
---|---|---|
mirelit ribizli | 25 dekagramm |
A sütéshez
olaj | 1 darab |
---|
A tésztához
liszt | 60 dekagramm | |
---|---|---|
porcukor | 3 evőkanál | |
rum | 0.5 dl | |
tejföl | 1 dl | |
tojássárgája | 4 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
élesztő | 3.5 dekagramm | |
langyos tej | 2.6 dl | |
olvasztott Rama | 4 evőkanál |
Desszertek: Rózsafánk mézes ribizliöntettel a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
A liszthez adjuk a porcukrot, a rumot, a tejfölt, a tojássárgákat, a sót és az élesztőt. Fokozatosan hozzáöntjük a langyos tejet és jól összekeverjük. Az olvasztott Ramával hólyagosra dagasztjuk, majd letakarjuk, vagy kelesztőtálba tesszük és duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. Fél cm-re nyújtjuk és 3 különböző méretű pogácsakiszúróval ugyanannyi korongot szaggatunk belőle. A tésztalapok széleit hosszanti irányban bevágjuk úgy, hogy a közepük egészben maradjon. A közepüket megkenjük vizes ecsettel. A három, különböző méretű korongot egymásra fektetjük, a közepüket összenyomjuk és konyharuhával letakarva újból megkelesztjük. Közepesen meleg olajban megsütjük és lecsepegtetjük.
A mézet karamellizáljuk és hozzáadjuk a ribizlit, majd lassú tűzön 8-10 percig főzzük. A fánkokat tányérra rendezzük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe mézes ribizliöntetet kanalazunk.