Rózsafánk mézes ribizliöntettel
Rózsafánk mézes ribizliöntettel
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Az öntethez

    • méz - 4 evőkanál
    • mirelit ribizli - 25 dekagramm

    A sütéshez

    • olaj - 1 darab

    A tésztához

    • liszt - 60 dekagramm
    • porcukor - 3 evőkanál
    • rum - 0.5 dl
    • tejföl - 1 dl
    • tojássárgája - 4 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • élesztő - 3.5 dekagramm
    • langyos tej - 2.6 dl
    • olvasztott Rama - 4 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A liszthez adjuk a porcukrot, a rumot, a tejfölt, a tojássárgákat, a sót és az élesztőt. Fokozatosan hozzáöntjük a langyos tejet és jól összekeverjük. Az olvasztott Ramával hólyagosra dagasztjuk, majd letakarjuk, vagy kelesztőtálba tesszük és duplájára kelesztjük.
    2. A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. Fél cm-re nyújtjuk és 3 különböző méretű pogácsakiszúróval ugyanannyi korongot szaggatunk belőle. A tésztalapok széleit hosszanti irányban bevágjuk úgy, hogy a közepük egészben maradjon. A közepüket megkenjük vizes ecsettel. A három, különböző méretű korongot egymásra fektetjük, a közepüket összenyomjuk és konyharuhával letakarva újból megkelesztjük. Közepesen meleg olajban megsütjük és lecsepegtetjük.
    3. A mézet karamellizáljuk és hozzáadjuk a ribizlit, majd lassú tűzön 8-10 percig főzzük. A fánkokat tányérra rendezzük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe mézes ribizliöntetet kanalazunk.