Rumos bukta
Hozzávalók
tojássárgája | 6 darab | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 10 dekagramm | |
tej | 5 dl | |
liszt | 1 kilogramm | |
rum | 3 evőkanál | |
kristálycukor | 12 dekagramm | |
instant élesztő | 5 dekagramm |
Desszertek: Rumos bukta a sok Bukta recept közül.
Elkészítés
Egy evőkanálnyi cukrot, egy kevés lisztet és 1/2 dl langyos tejet összekeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és néhány percig hagyjuk kelni. A lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba és a közepébe nyomott mélyedésbe beleöntjük a langyos élesztős keveréket. Néhány percig kelesztjük, majd belekeverjük a langyos tejet, a tojássárgájákat, a cukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat és kézzel olyan simára gyúrjuk, hogy elváljon a tál oldalától. Ruhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és megkelesztjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 8x5 cm nagyságú téglalapokra vágjuk. A közepükre egy kanál lekvárt teszünk és a sarkait összefogva egy batyuformát készítünk.
A buktát olvasztott Ramába mártjuk és a sütőlapon egymás mellé rakjuk úgy, hogy a sima oldaluk legyen fölfelé. Még 20 percig kelesztjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
A kész buktákat megszórjuk porcukorral és frissen tálaljuk.