Rumos bukta
Rumos bukta
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • lekvár a töltelékhez - 1 pohár
  • rum - 3 evőkanál
  • kristálycukor - 12 dekagramm
  • tojássárgája - 6 darab
  • tej - 5 dl
  • instant élesztő - 5 dekagramm
  • liszt - 1 kilogramm
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • Ráma - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. Egy evőkanálnyi cukrot, egy kevés lisztet és 1/2 dl langyos tejet összekeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és néhány percig hagyjuk kelni. A lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba és a közepébe nyomott mélyedésbe beleöntjük a langyos élesztős keveréket. Néhány percig kelesztjük, majd belekeverjük a langyos tejet, a tojássárgájákat, a cukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat és kézzel olyan simára gyúrjuk, hogy elváljon a tál oldalától. Ruhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és megkelesztjük. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 8x5 cm nagyságú téglalapokra vágjuk. A közepükre egy kanál lekvárt teszünk és a sarkait összefogva egy batyuformát készítünk. A buktát olvasztott Ramába mártjuk és a sütőlapon egymás mellé rakjuk úgy, hogy a sima oldaluk legyen fölfelé. Még 20 percig kelesztjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. A kész buktákat megszórjuk porcukorral és frissen tálaljuk.