Rumos-diós kávétorta
Rumos-diós kávétorta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A krémhez

    • puha vaj vagy sütőmargarin - 20 csapott mokkáskanál
    • őrölt kávépor - 2 evőkanál
    • vanília, vagy karamell ízű pudingpor - 2 csomag
    • tej - 4 dl
    • porcukor - 20 dekagramm

    A krém közé

    • rumaroma - 0.5 üvegcse
    • kávé - 1 dl
    • babapiskóta - 25 darab

    A tetejére

    • csokoládéreszelék - 1 darab

    A piskótához

    • tojás - 2 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • szódabikarbóna - 1 csapott mokkáskanál
    • darált dió - 10 dekagramm
    • finomliszt - 8 dekagramm
    • étolaj - 2 evőkanál
    • víz - 5 evőkanál
    • kristálycukor - 8 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A piskóta hozzávalóit alaposan kikevertem robotgéppel, a tojásfehérje és a csipetnyi só kivételével. Fakanállal óvatosan belekeverem a masszába a tojásfehérjéket, amit kemény habbá felvertem a csipetnyi sóval. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt, tűpróbáig egy 26 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem meg a piskótát. Amikor kivettem a sütőből a piskótát, egy rácsra tettem kihűlni. Közben elkészítettem a krémet: A 4 dl tejben sűrűre főztem a 2 csomag karamell ízű pudingport és hagytam langyosra hűlni. A 20 dkg vajat vagy sütőmargarint alaposan kikevertem a 20 dkg porcukorral, majd összekevertem a langyos pudingkrémmel és belekevertem 1 evőkanál őrölt kávéport. Összeállítása: a kihűlt piskótát visszahelyezem a kapcsos tortaforma aljába. Rákenem a krém harmadát. Ezután az 1 dl kávé és a 0,5 rumaroma keverékébe beáztatott babapiskóták felét ráhelyezem. Újra krémet teszek rá és erre a beáztatott babapiskóták másik felét teszem, majd a maradék krémmel lezárom. Körülbelül 1 óra múlva kiveszem a formából és elsimítom a tetején és az oldalán is a krémet. Végül megszórom a tetejét csokoládéreszelékkel és hideg helyre teszem. Másnap szeletelhető.