Sacher torta Eszter módra
Hozzávalók
Tészta
Ráma | 130 gramm |
---|---|
porcukor | 110 gramm |
tojás különválasztva | 6 darab |
olvasztott csoki | 130 gramm |
liszt | 130 gramm |
szódabikarbóna | 1 kevés |
Bevonó
liter víz | 50 milliliter |
---|---|
porcukor | 110 gramm |
étcsoki | 150 gramm |
Ráma | 60 gramm |
ecet | 5 milliliter |
Töltelék
sütésálló, vegyes gyümölcsízű lekvár (kb) | 200 gramm |
---|---|
mogyorókrém | 200 gramm |
Desszertek: Sacher torta Eszter módra a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
A Ramát egy tálba tesszük és a porcukorral alaposan kihabosítjuk.
Ha kihabosodott a Rama, további habosítás mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Ha a tojássárgákat felvette a Rama, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre. Kezdjük el habosítani egy másik tálban a tojásfehérjét és verjük kemény habbá.
Most a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérjehabot, majd kis adagokban a lisztet. A masszát keverjük teljesen homogénre, de ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl. Ha elkészült a massza, beletesszük a sütőformába és előmelegített sütőben, 170 C-on, kb. 60 percig, tűpróbáig sütjük légkeverés nélkül. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a bevonómasszát és előkészülünk a tortatöltéshez.
A bevonómassza elkészítéséhez egy edénybe tesszük a vizet, a cukrot és az ecetet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett felforraljuk. Ha felforrt, zárjuk el a gázt és tegyük bele a csokoládét. Keverjük addig amíg sima nem lesz. Ha a csokit elkevertük, tegyük bele a Ramát is és azt is keverjük el benne teljesen, majd tegyük félre.
Ha kihűlt a piskóta, vegyük ki a formából, a tetejét vágjuk le vízszintesre és ugyancsak vízszintesen, vágjuk félbe. Az alsó felére kenjük fel a lekvárt, a felső rész aljára pedig a mogyorókrémet. Illesszük össze a lekváros részt a mogyorókrémes résszel. Kenjük meg a tetejét is a lekvárral és a mogyorókrémmel is, majd hagyjuk kihűlni a tortát.
Ha kihűlt, vonjuk be a bevonóval, majd egy órára tegyük hűtőbe. Ha kihűlt a torta, forróvizes késsel szeleteljük. Jó étvágyat hozzá.