Sacher torta Eszter módra
Sacher torta Eszter módra
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • Ráma - 130 gramm
    • porcukor - 110 gramm
    • tojás különválasztva - 6 darab
    • olvasztott csoki - 130 gramm
    • liszt - 130 gramm
    • szódabikarbóna - 1 kevés

    Bevonó

    • liter víz - 50 milliliter
    • porcukor - 110 gramm
    • étcsoki - 150 gramm
    • Ráma - 60 gramm
    • ecet - 5 milliliter

    Töltelék

    • sütésálló, vegyes gyümölcsízű lekvár (kb) - 200 gramm
    • mogyorókrém - 200 gramm

    Elkészítés:

    1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
    2. A Ramát egy tálba tesszük és a porcukorral alaposan kihabosítjuk. Ha kihabosodott a Rama, további habosítás mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Ha a tojássárgákat felvette a Rama, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre. Kezdjük el habosítani egy másik tálban a tojásfehérjét és verjük kemény habbá.
    3. Most a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérjehabot, majd kis adagokban a lisztet. A masszát keverjük teljesen homogénre, de ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl. Ha elkészült a massza, beletesszük a sütőformába és előmelegített sütőben, 170 C-on, kb. 60 percig, tűpróbáig sütjük légkeverés nélkül. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a bevonómasszát és előkészülünk a tortatöltéshez.
    4. A bevonómassza elkészítéséhez egy edénybe tesszük a vizet, a cukrot és az ecetet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett felforraljuk. Ha felforrt, zárjuk el a gázt és tegyük bele a csokoládét. Keverjük addig amíg sima nem lesz. Ha a csokit elkevertük, tegyük bele a Ramát is és azt is keverjük el benne teljesen, majd tegyük félre.
    5. Ha kihűlt a piskóta, vegyük ki a formából, a tetejét vágjuk le vízszintesre és ugyancsak vízszintesen, vágjuk félbe. Az alsó felére kenjük fel a lekvárt, a felső rész aljára pedig a mogyorókrémet. Illesszük össze a lekváros részt a mogyorókrémes résszel. Kenjük meg a tetejét is a lekvárral és a mogyorókrémmel is, majd hagyjuk kihűlni a tortát.
    6. Ha kihűlt, vonjuk be a bevonóval, majd egy órára tegyük hűtőbe. Ha kihűlt a torta, forróvizes késsel szeleteljük. Jó étvágyat hozzá.