Sajtos keksz
Hozzávalók
liszt | 45 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 25 dekagramm | |
tojás | 1 darab | |
só | 1 teáskanál | |
reszelt sajt | 15 dekagramm | |
tejföl | 2 evőkanál | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
reszelt sajt | 1 kevés | |
szezámmag | 1 darab | |
köménymag | 1 kevés |
Desszertek: Sajtos keksz a sok Sütemények , Keksz recept közül.
Elkészítés
A lisztben elmorzsolom a Ramát. Ha már elég morzsalékos, akkor hozzáadom a sütőport és a sót. Belekeverem a reszelt sajtot, - ami lehet füstölt is - és hozzáadom a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrok és berakom a fagyasztóba. Amíg a tészta hűl, két nagy gáztepsi méretű tepsit sütőpapírral kibélelek és egy tojást felverek egy kis tálban. Ezután kiveszem a tésztát, kettévágom és az egyik felét berakom a hűtőbe. Lisztezett deszkán 2-3 mm-re nyújtom ki a tésztát, a tojás felével lekenem, majd megszórom reszelt sajttal és szezámmaggal. A sütőt bekapcsolom 200 fokra. Tetszőleges alakúra vágom a tésztát, jelen esetben derelyevágóval rombuszokra vágtam. Belepakolom a két tepsibe őket, jó szorosan egymás mellé. Ezután a másik adag tésztával is ugyanígy teszek, csak azt szezámmaggal és egész köménymaggal szórtam meg. A deszkán felvágom és amíg a többi sül, addig otthagyom őket. Azért kell így előre dolgozni, mert irtó hamar sülnek meg (8-10 perc). Csak annyi idő van, hogy a megsülteket kipakoljam és a nyerseket bepakoljam, mert már tehetem is be sülni őket. Finom ropogós lesz, amit az ember nem tud abbahagyni. Jó étvágyat kívánok hozzá.