Feltöltve:

Sakk-matt szelet

70
Nehéz
1 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

Rama Vajas Íz16 dekagramm
víz3 evőkanál
tojás3 darab
finomliszt12 dekagramm
sütőpor2 csipetnyi
porcukor20 dekagramm
sárgabarack lekvár30 dekagramm
kakaópor2 dekagramm
vaníliás cukor1 csomag
citrom reszelt héja1 darab

Desszertek: Sakk-matt szelet a sok Sütemények recept közül.

Elkészítés

1

A sárga tésztához a puha Ramát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd vigyázva, nehogy összetörjük, a kikevert tojásos masszába forgatjuk.

2

Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A sárga tésztát beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk benne. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje világosbarna és a beleszúrt tűre már nem ragad a massza.

3

Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóport is hozzáadva kikeverjük.

4

A megsült sárga tésztát ügyesen gyúródeszkára borítjuk. Megvárjuk, amíg a tepsi kihűl, majd újból kikenjük, belisztezzük és a barna tésztát beleöntjük. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előző tésztát.

5

Amikor kihűltek, a két, kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, majd ismét sárgát, arra pedig barnát.

6

Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy sima tálcát fektetünk és arra egy fél kilós súlyt, vagy valami nehezéket teszünk, amivel egy órára lenyomatjuk.

7

A nehezéket levéve a süteményt keresztben éles késsel kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva (ügyelve, hogy a sárgára kakaós rész kerüljön), lekvárral "összeragasztva" hosszában egymásra rakjuk. 4 szeletből lesz egy rúd.

8

A kész rudakat csokimázzal bevonjuk. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a Rama elolvadjon benne, de forralni nem kell. Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük. Néhány óra múlva, amikor megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

45"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

45"
Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

70"
Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

70"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

90"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

45"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

90"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem