Feltöltve:

Sakk-matt szelet

120
Nehéz
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A tepsi kikenéséhez

finomliszt1 darab
Ráma2 dekagramm

A töltelékhez

sárgabaracklekvár30 dekagramm

A barna tésztához

finomliszt10 dekagramm
keserű kakaópor2 dekagramm
tojás3 darab
vaníliás cukor1 csomag
porcukor16 dekagramm
Ráma16 dekagramm

A csokoládémázhoz

porcukor20 dekagramm
kakaópor4 evőkanál
Ráma6 dekagramm

A sárga tésztához

sütőpor1 csipetnyi
finomliszt12 dekagramm
tojás3 darab
citrom reszelt héja1 darab
vaníliás cukor1 csomag
porcukor16 dekagramm
Ráma16 dekagramm

Desszertek: Sakk-matt szelet a sok Sütemények recept közül.

Elkészítés

1

A sárga tésztához a puha Ramát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd vigyázva, nehogy összetörjük, a kikevert tojásos masszába forgatjuk.

2

Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A sárga tésztát beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk benne. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje világosbarna és a beleszúrt tűre már nem ragad a massza.

3

Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóport is hozzáadva kikeverjük. A megsült sárga tésztát ügyesen gyúródeszkára borítjuk. Megvárjuk, amíg a tepsi kihűl, majd újból kikenjük, belisztezzük és a barna tésztát beleöntjük. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előző tésztát.

4

Amikor kihűltek, a két, kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, majd ismét sárgát, arra pedig barnát. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy sima tálcát fektetünk és arra egy fél kilós súlyt, vagy valami nehezéket teszünk, amivel egy órára lenyomatjuk.

5

A nehezéket levéve a süteményt keresztben éles késsel kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva (ügyelve, hogy a sárgára kakaós rész kerüljön), lekvárral "összeragasztva" hosszában egymásra rakjuk. 4 szeletből lesz egy rúd.

6

A kész rudakat csokimázzal bevonjuk. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a Rama elolvadjon benne, de forralni nem kell.

7

Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük. Néhány óra múlva, amikor megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem