Sakk-matt szelet
Sakk-matt szelet
  • timer70 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 16 dekagramm
  • víz - 3 evőkanál
  • tojás - 3 darab
  • finomliszt - 12 dekagramm
  • sütőpor - 2 csipetnyi
  • porcukor - 20 dekagramm
  • sárgabarack lekvár - 30 dekagramm
  • kakaópor - 2 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • citrom reszelt héja - 1 darab

Elkészítés:

  1. A sárga tésztához a puha Ramát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd vigyázva, nehogy összetörjük, a kikevert tojásos masszába forgatjuk.
  2. Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A sárga tésztát beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk benne. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje világosbarna és a beleszúrt tűre már nem ragad a massza.
  3. Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóport is hozzáadva kikeverjük.
  4. A megsült sárga tésztát ügyesen gyúródeszkára borítjuk. Megvárjuk, amíg a tepsi kihűl, majd újból kikenjük, belisztezzük és a barna tésztát beleöntjük. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előző tésztát.
  5. Amikor kihűltek, a két, kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, majd ismét sárgát, arra pedig barnát.
  6. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy sima tálcát fektetünk és arra egy fél kilós súlyt, vagy valami nehezéket teszünk, amivel egy órára lenyomatjuk.
  7. A nehezéket levéve a süteményt keresztben éles késsel kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva (ügyelve, hogy a sárgára kakaós rész kerüljön), lekvárral "összeragasztva" hosszában egymásra rakjuk. 4 szeletből lesz egy rúd.
  8. A kész rudakat csokimázzal bevonjuk. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a Rama elolvadjon benne, de forralni nem kell. Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük. Néhány óra múlva, amikor megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.