Sakk-matt torta
Sakk-matt torta
  • timer200 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelék

    • baracklekvár - 1 darab

    Tészta

    • Ráma - 32 dekagramm
    • porcukor - 32 dekagramm
    • tojás - 6 darab
    • liszt - 22 dekagramm
    • kakaópor - 2 dekagramm
    • sütőpor - 1 csomag

    Máz

    • étcsokoládé - 20 dekagramm
    • Ráma - 8 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A Ramát a porcukorral elkezdjük keverni, majd egyenként hozzáadunk 6 egész tojást. Ha már jó habos, kettévesszük a masszát. Az egyik felébe 12 dkg lisztet és fél csomag sütőport, a másik felébe 10 dkg lisztet, 2 dkg kakaót és fél csomag sütőport vegyítünk. Külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
    2. Megvárjuk amíg kihűlnek a lapok, majd hosszában kb. 1 cm szélesen felvágjuk őket. Közben egy kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk.
    3. A tortaforma oldalához körben először a kakaós csíkot simítjuk, ezt megkenjük baracklekvárral, majd ehhez egy sárga csíkot simítunk szintén körbe. Így haladunk felváltva, amíg elérjük a forma közepét, ekkor az egészet lekenjük lekvárral.
    4. A következő szintet ellentétesen, sárga csíkkal kezdjük, lekvárral megkenjük az oldalát és barna csíkot simítunk hozzá. Addig folytatjuk ellentétesen a szinteket, amíg a hozzávalók engedik. Pár órát, vagy egy egész éjszakát is érdemes a formában hagyni és csak utána kivenni belőle.
    5. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a Ramát, ezzel vonjuk be a tortát. Akinek kedve van, a tetejére készíthet további díszítést is. Ehhez vastagabb papírból kivágunk egy akkora kört, mint a torta, hálószerűen négyzeteket rajzolunk rá és sakk-tábla szerűen kivágunk egyet-egyet. A sablont a megszilárdult mázra tesszük, porcukorral megszórjuk és óvatosan leemeljük róla.