Sakktorta
Hozzávalók
A krémhez
kristálycukor | 4 evőkanál |
---|---|
vaníliás cukor | 1 csomag |
rum | 1 evőkanál |
darált dió | 10 dekagramm |
porcukor | 25 dekagramm |
Rama Vajas Íz | 25 dekagramm |
tej | 4 dl |
főzős csokoládés pudingpor | 1 csomag |
A mázhoz
víz | 6 evőkanál |
---|---|
Rama Vajas Íz | 6 dekagramm |
porcukor | 15 dekagramm |
étcsokoládé | 20 dekagramm |
A tésztához
tojás | 14 darab |
---|---|
keserű kakaópor | 1 evőkanál |
víz | 1 evőkanál |
sütőpor | 1 csomag |
finomliszt | 13 evőkanál |
kristálycukor | 14 evőkanál |
A tepsi kikenéséhez és a tészta beszórásához
finomliszt | 1 darab |
---|---|
Rama Vajas Íz | 1 darab |
Desszertek: Sakktorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához 7 tojást, 7-7 evőkanál cukrot és lisztet, meg fél csomag sütőport kimérünk. A tojások sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé 1 evőkanál cukrot is beledolgozunk. Egyharmadát a cukros tojássárgához tesszük.
A lisztet fél csomag sütőporral összekeverjük, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi tojáshabot meg lisztet ugyanígy, két részletben adjuk hozzá. Ramával kikent, belisztezett, nagy tepsiben egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük.
A sütőből kivéve a tetejét liszttel enyhén meghintjük, majd azonnal gyúródeszkára borítjuk. A maradék hozzávalókból ugyanígy egy kakaós piskótalapot sütünk, (a vizet a cukros tojáshoz, a kakaót a liszthez kell keverni).
A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A pudingot krémesre keverjük, a cukros Ramát kanalanként beledolgozzuk. A diót hozzáadjuk, a rumban feloldott vaníliás cukorral ízesítjük.
A kétféle piskótát hosszában olyan széles csíkokra vágjuk, mint amilyen vastag a tészta, így lesz minden oldala egyenlő. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját és oldalát folpackkal burkoljuk. Az alján, az oldalához egy csík kakaós piskótát simítunk, a krémmel, kés segítségével körbekenjük. A másik piskótából egy csíkot hozzásimítunk, krémmel megkenjük.
Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a forma alja meg nem telik. A tetejét krémmel vékonyan megkenjük. A "második emeleten" a tortaforma falához először egy sima piskótacsíkot simítunk, majd ha megkentük krémmel, egy kakaósat simítunk hozzá. Felváltva ugyanígy töltjük. Ha kész, egy kevés krémmel megkenjük a tetejét. Még egy sort rakunk rá, amit a kakaós piskótával kezdünk. A maradék krémmel megkenjük, hűtőszekrényben legalább 3 órán át dermesztjük.
A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, felolvasztjuk. A tortát tálra borítjuk, a formát és a fóliát leszedjük róla, majd a tésztát a csokoládémázzal bevonjuk úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, ilyenkor érik be fáradozásunk gyümölcse, a szeletek metszete a sakktáblához lesz hasonló.