Sárgabarackos húsvéti torta
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 125 gramm | |
---|---|---|
tojás | 3 darab | |
citrom leve | 0.5 darab | |
tejszín | 20 milliliter | |
reszelt citromhéj | 0.5 teáskanál | |
finomliszt | 125 gramm | |
sütőpor | 0.5 teáskanál | |
fehérbor | 350 milliliter | |
kristálycukor | 125 gramm | |
pisztácia | 30 gramm | |
sárgabarack befőtt | 1 darab | |
barack dzsem | 225 gramm | |
lapzselatin | 8 darab |
Desszertek: Sárgabarackos húsvéti torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A Ramát a cukorral, kézi habverővel krémesre keverjük. A tojásokat és a reszelt citromhéjat hozzáadva tovább keverjük.
A lisztet a sütőporral összekeverjük és a Ramás-tojáskeverékhez adjuk, majd lazán belekeverjük. A sütőformát Ramával kikenjük, majd beleöntjük a masszát, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 45 percig sütjük.
Eközben a rátéthez beáztatjuk a zselatint hideg vízbe. A barackot lecsepegtetjük, a levét felfogjuk és kb. 1,5 dl levet felmelegítünk, feloldjuk benne a lecsepegtetett zselatint, majd állandó keverés mellett, kis adagokban hozzáadjuk a fehérbort vagy a gyümölcslevet. A zselatinos keverékből egy kb. 2 cm magas, nagyméretű (1 liter térfogatú) fél tojás formát félig megtöltünk és lehűtjük.
Használhatunk a tojásforma helyett egy kerek aljú tálat is. Jó tanács: nem dől el a forma, ha egy összetekert konyharuhával körben megtámasztjuk.
Amikor a zselé megszilárdult, a felezett sárgabarackot rátesszük és felöntjük a forma pereméig a maradék zselével. A befőtt levéből három evőkanállal elveszünk, citromlével vagy barackpálinkával ízesítjük. A lehűtött tortalapot ezzel a keverékkel, egy kanál segítségével többször áthúzzuk, majd baracklevet csepegtetünk rá.
A darabos barackdzsemet szitán áttörjük és egy kissé felmelegítjük, ezután bekenjük vele a tortalapot. A barackzselés tojásformát meleg vízbe merítjük és kifordítjuk a tortaalapra. A torta peremét pisztáciával beszórjuk, illetve felvert tejszínhabbal díszítjük. A tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük.