Sárgabarackos, mandulás pite
Sárgabarackos, mandulás pite
  • timer70 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tepsi kikenéséhez

    • finomliszt - 1 darab
    • Ráma - 2 dekagramm

    A tetejére

    • porcukor - 1 darab

    A tésztához

    • finomliszt, a fele Graham-liszt is lehet - 25 dekagramm
    • rum - 2 evőkanál
    • tojás - 6 darab
    • vanillincukor - 2 csomag
    • kristálycukor - 25 dekagramm
    • mandula - 40 darab
    • sárgabarack kb. 1,2 kg - 20 darab
    • Ráma - 25 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A barackokat néhány pillanatra forrásban lévő vízbe rakjuk, szűrőlapáttal kiemeljük, majd vékony héjukat lehúzzuk. Ezután a gyümölcsöt félbevágjuk, közben magját kiemeljük.
    2. A mag helyére 2-2 szem mandulát rakunk, és a barackot újra összeillesztjük.
    3. A Ramát először magában, majd a cukor kétharmadával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyesével, majd a rumot kanalanként beledolgozzuk.
    4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A liszt egyharmadát a Ramás masszára szitáljuk, a tojáshab egyharmadát rátesszük, óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
    5. A többi lisztet és habot még két részletben, ugyanígy adjuk hozzá. A masszát egy kb. 35x25 centis,Ramával kikent, belisztezett tepsibe simítjuk. A töltött barackokat rárakjuk, sőt egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk.
    6. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, úgy vágjuk szeletekre, hogy mindegyik közepére egy töltött barack jusson.