Sárika-szelet
Sárika-szelet
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • vagy evőkanál só (ízlés)

A krémhez

  • cukor - 25 dekagramm
  • Ráma - 20 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • tojássárgája - 1 darab
  • finomliszt - 3 púpos evőkanál
  • tej - 2.5 dl
  • rum - 1 dl

A mázhoz

  • feketekávé - 2 evőkanál
  • kakaó - 2 evőkanál
  • cukor - 10 dekagramm
  • tej vagy víz - 1 kevés
  • Ráma - 10 dekagramm

Az egyik tésztához

  • tej - 5 evőkanál
  • szódabikarbóna - 1 csipetnyi
  • tojás - 1 darab
  • kakaó - 1 csapott evőkanál
  • Ráma - 10 dekagramm
  • cukor - 10 dekagramm
  • liszt - 30 dekagramm

A másik tésztához

  • liszt - 4 evőkanál
  • cukor - 4 evőkanál
  • tojás - 4 darab

Elkészítés:

  1. Mindkét tésztát ugyanabban a tepsiben sütjük meg. Az első tészta anyagait összegyúrjuk, és a tepsi hátán két egyforma lapot sütünk belőle. A második tulajdonképpen piskótatészta. A cukorral habosra kevert tojássárgájához hozzávegyítjük a lisztet és a tojáshabot, és kikent tepsiben megsütjük. A krémhez a lisztet a hideg tejjel simára keverjük a tojássárgával, és a vaníliás cukorral együtt, majd sűrűre főzzük. Állandó keverés mellett kihűtjük. A Ramát a cukorral habosra keverjük, és apránként hozzádolgozzuk a vaníliás pépet. Az egyik barna lapot meglocsoljuk a rum felével, rákenjük krém felét, ráigazítjuk a piskótalapot, erre a többi krémet, befedjük az ugyancsak rummal meglocsolt barna lappal. Az összeállított tésztára ráteszünk egy súlyos deszkát, és kissé megnyomkodva összeigazítjuk a tésztát. Elkészítjük a mázat. A cukrot, a kakaót, a folyadékot és a Ramát gyenge tűzön összeolvasztjuk, levéve a tűzről addig keverjük, amíg vastagodni kezd, akkor a tésztára öntjük, és gyorsan elsimítjuk. 1-2 napra hűvös helyre tesszük, csak azután vágjuk fel. Szép, és finom sütemény.