Scharlotte
Hozzávalók
tojás | 7 darab | |
---|---|---|
finomliszt | 7 evőkanál | |
kristálycukor | 7 evőkanál | |
víz | 1.5 evőkanál | |
növényi habtejszín | 500 milliliter | |
zseléfix | 1 csomag | |
konzerv barack | 1 nagy | |
túró (elhagyható) | 25 dekagramm | |
vanília aroma | 1 teáskanál | |
porcukor | 2 evőkanál | |
vaníliás cukor | 3 csomag | |
baracklekvár | 1 pohár | |
sütőpapír | 1 kevés | |
frissen tartó fólia | 1 méter | |
nagyméretű tál (a hagyományos kelesztőtál pont jó méret) | 1 darab |
Desszertek: Scharlotte a sok Charlotte recept közül.
Elkészítés
A 7 tojást egyenként felütöm, kettéválasztva mindkettőt magasabb falu edénybe teszem. A sütőt begyújtom kb 3-4 fokozatra, a tojás fehérjét keményre verem, majd (fontos) visszateszem a hűtőbe. A tojás sárgáihoz hozzáadom a 7 e.k. kristálycukrot, ezt a habverővel kb 5 percig közepes fokozaton verem, közben hozzáadagolom a 1,5 e.k vizet. A felvert tojáshabba ezt a "masszát" óvatos mozdulatokkal beleforgatom, vigyázva, hogy nehogy összetörjön a hab. A 7 e.k lisztet lehetőleg apró lyukú szitán, vagy szűrőn átszitálva hozzáforgatom a habhoz, amíg el nem tűnik a liszt, de nagyon óvatosan. Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral és beleöntöm a piskótatésztát, eligazítgatom, hogy nagyjából egyforma magas legyen mindenhol, majd irány az előre bemelegített sütő. Addig sütöm, nem túl erős lánggal, amíg a teteje egyenletesen világosbarna nem lesz. Ha megsült azonnal kiborítom egy enyhén lisztezett konyharuhára, esetleg asztalra, lehúzom róla a sütőpapírt és lazán feltekerem a tésztát. 10 perc múlva amikor már kihűlt, vastagon meglekvározom a piskótát, ismét felcsavarom és beteszem a hűtőbe. A 25 dkg túrót villával összedolgozom a 2 e.k. porcukorral és a vaníliás cukorral, közben a konzervbarackot alaposan lecsurgatva kisebb darabokra aprítom. A fél literes habtejszínt felverem a csomag vaníliás cukorral és a habfixszel. Nagyon fontos, hogy ne legyen lágy a tejszínhab. Kb 2 e.k tejszínnel fellazítom a túrós masszát, ezt bátran lehet keverni, majd a túrós habot és a barackokat beleöntöm a tejszínhabba, majd óvatosan összekeverem. A nagyméretű tálamat kibélelem frissen tartó fóliával, de úgy, hogy oldalt is sok fólia lelógjon, mert ezt a végén rá fogjuk hajtan, hogy teljesen befedje, szóval ne spóroljunk vele. A piskótatekercset egy nagy éles késsel vékony szeletekre vágom fel, nagyon fontos, hogy vékonyan, kb 0,5 centisre, különben nem marad a torta aljára. Kibélelem a piskótatekercsekkel a fóliás tálat, jó szorosan kell egymáshoz rakni őket, úgy szebb, ha marad hézag valahol és így a végén egy szétdarabolt tekerccsel kipótolom a réseket. Amikor kész, akkor ebbe beletöltöm a habos-barackos-túrós finomságot és a tetejére a maradék piskótatekercseket ráfektetem. Ráhajtom az oldalt kilógó fóliákat és óvatosan megnyomkodom, hogy nagyjából sima legyen a felülete. Ami fontos, a habtejszínt mindig csak alaposan lehűtve szabad felverni. Ajánlatos egy éjszaka a hűtőben összeérnie a süteménynek. Jó étvágyat.