Feltöltve:

Somlói galuska

130
Nehéz
10 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

tojás3 darab
olaj dl
cukor30 dekagramm
tej1 liter
liszt2 dekagramm
mazsola10 dekagramm
dió8 dekagramm
habtejszín5 dl
rum dl
fahéj rúd1 darab
étcsokoládé8 dekagramm
kakaópor2 dekagramm
vaníliás cukor2 csomag
darált dió2 dekagramm

Desszertek: Somlói galuska a sok Galuska recept közül.

Elkészítés

Somlói galuska elkészítés 1. lépés képe
1

Két liter vízbe belehelyezzük 30 dkg cukrot, az egész fahéjat, és egy órán át főzzük, miután elkészült beleöntjük a rumot. Amíg fő, elkészítjük a piskótákat és a vaníliamártást, beáztatjuk a mazsolát.

Somlói galuska elkészítés 2. lépés képe
2

A háromféle piskóta lapot egyenként - azonos nagyságú tepsiben - megsütjük. A vaníliás piskótához a tojássárgáját habosra keverem a cukor 2/3-val, a tojásfehérjéket kemény habbá verem a cukor 1/3-val. Ezután a cukros tojássárgájába, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és tojásfehérje habot. Sütőlemezre sütőpapírt helyezünk, amin ujjnyi vastagra szétterítjük a tésztamasszát, közép meleg sütőben készre sütjük.

Somlói galuska elkészítés 3. lépés képe
3

A diós piskótához a liszttel kevert diót keverjük a cukros tojáshoz.

Somlói galuska elkészítés 4. lépés képe
4

A kakaóshoz pedig a liszttel kevert kakaóport adjuk. A megsült tésztalapokat hagyjuk kihűlni.

Somlói galuska elkészítés 5. lépés képe
5

Elkészítjük a sárgakrémet, a pudingport kikeverjük a tej ¼-vel, a maradék tejet felforraljuk, forrás után kikeverjük a pudingporral és a cukorral.

Somlói galuska elkészítés 6. lépés képe
6

Ezután az összes hozzávalót előkészítjük, és a következő módon rakjuk össze: Olyan mély tepsit (vagy tálat) készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta!) A tepsi aljára tesszük a vaníliás piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszirup egy részével, és rákenjük a sárgakrém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt is meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd megkenjük a sárgakrém második harmadával. Ismét megszórjuk dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és a kakaóporral megszórjuk.

Somlói galuska elkészítés 7. lépés képe
7

Hűtőszekrényben jól lehűtjük.

Somlói galuska elkészítés 8. lépés képe
8

A csokoládéöntethez, a kakaót a lisztel, és a cukorral összekeverjük, majd az olajjal simára keverjük. Aztán állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal, gyerekek esetében rumaromával ízesítjük.

Somlói galuska elkészítés 9. lépés képe
9

A tejszínből kemény habot verünk. Tálalásnál evőkanállal desszertes tányérokra adagoljuk a piskótát.

Somlói galuska elkészítés 10. lépés képe
10

Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládé öntettel.

Hozzászólások

Hasonló receptek