Feltöltve:

Somlói galuska

access_alarm 120
cake Közepes
person_outline 6 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A sima piskótához

tojás3 darab
kristálycukor3 evőkanál
liszt3 evőkanál

A diós piskótához

tojás3 darab
kristálycukor3 evőkanál
liszt3 evőkanál
darált dió1 evőkanál

A kakaós piskótához

tojás3 darab
kristálycukor3 evőkanál
liszt2.5 evőkanál
kakaópor0.5 evőkanál

A cukorsziruphoz

kristálycukor200 gramm
víz200 milliliter
rum50 milliliter

A krémhez

tej500 milliliter
tejszín100 milliliter
vaníliarúd1 darab
tojássárgája5 darab
kristálycukor150 gramm
liszt50 gramm

A csokiöntethez

tejszín200 milliliter
Rama Vajas Íz30 gramm
étcsokoládé100 gramm
rum2 evőkanál

a rétegek közé ízlés szerint

mazsola100 gramm
apróra vágott dió100 gramm
kakaópor 

A tálaláshoz

tejszín 30%-os200 milliliter

Sütéshez

Sütési idő 45 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 25x33cm-es sütőforma

Desszertek: Somlói galuska a sok Galuska recept közül.

Elkészítés

1. lépés

A krémhez a tejet, tejszínt és a vaníliarúd kikapart belsejét forraljuk fel. Egy külön tálban, a tojások sárgáját a cukorral és liszttel keverjük simára, majd a forró, tejes keverékből fokozatosan öntsünk hozzá, közben folyamatosan kevergetve, nehogy csomós legyen. Öntsük vissza a tojásos-tejes keveréket az edénybe és lassú tűzön kevergetve sűrűsítsük be, majd folpack fóliával letakarva (amit közvetlenül a krémre simítunk rá, hogy ne bőrösödjön) hagyjuk hűlni.

2. lépés

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, és a sütőformát béleljük ki sütőpapírral.

3. lépés

A sima piskótához a tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukor 1/3-val keverjük világosra, majd a tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük habbá. Ebbe a habba óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgát, valamint az átszitált lisztet. A masszát simítsuk el az előkészített tepsiben és süssük 12-15 percig, amíg világosbarna lesz és ruganyos, ha megnyomjuk a tetejét. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.

4. lépés

A diós piskótához a tojásokat szintén válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukor 1/3-val keverjük világosra, majd a tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük habbá. Ebbe a habba óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgát, valamint az átszitált és darált dióval elkevert lisztet. A masszát simítsuk el az előkészített tepsiben és süssük 12-15 percig, amíg világosbarna lesz és ruganyos, ha megnyomjuk a tetejét. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.

5. lépés

A kakaós piskótához, csak úgy, mint eddig, a tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukor 1/3-val keverjük világosra, majd a tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük habbá. Ebbe a habba óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgát, valamint a kakaóporral elkevert és átszitált lisztet. A masszát simítsuk el az előkészített tepsiben és süssük 12-15 percig, amíg világosbarna lesz és ruganyos, ha megnyomjuk a tetejét. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.

6. lépés

A mazsolát áztassuk be forró vízbe, vagy kevés rumba. A cukorsziruphoz a cukrot és vizet forraljuk össze, és miután a cukor teljesen elolvadt, forraljuk még pár percig. Ezután tegyük félre hűlni, és ha már langyos, keverjük bele a rumot.

7. lépés

Az összeállítás következik: A tepsibe, amelyben a piskótalapok sültek, fektessük le a diós piskótát. Locsoljuk meg a cukorsziruppal, kenjük rá a krém harmadát, szórjuk meg az előkészített mennyiség felének megfelelő mazsolával és az apróra tört dióval. A következő, kakaós piskóta réteggel ugyanígy járunk el. A tetejére a sima piskóta kerül, amelyet meglocsolunk a cukorsziruppal, lekenjük a maradék krémmel és kakaóport szitálunk rá. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

8. lépés

Másnap elkészítjük a csokoládémártást: a tejszínt forraljuk fel a Rama Vajas Ízzel, amjd öntsük az apróra tört csokoládéra. Hagyjuk fél percig, majd keverjük egyneművé, és keverjük hozzá a rumot is.

9. lépés

A tésztából szaggassunk ki, vagy szúrjunk ki kisebb adagokat, öntsünk rá csokoládéöntetből és díszítsük tejszínhabbal.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 180"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem