Somlói galuska
Somlói galuska
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

    A sima piskótához

    • tojás - 3 darab
    • kristálycukor - 3 evőkanál
    • liszt - 3 evőkanál

    A diós piskótához

    • tojás - 3 darab
    • kristálycukor - 3 evőkanál
    • liszt - 3 evőkanál
    • darált dió - 1 evőkanál

    A kakaós piskótához

    • tojás - 3 darab
    • kristálycukor - 3 evőkanál
    • liszt - 2.5 evőkanál
    • kakaópor - 0.5 evőkanál

    A cukorsziruphoz

    • kristálycukor - 200 gramm
    • víz - 200 milliliter
    • rum - 50 milliliter

    A krémhez

    • tej - 500 milliliter
    • tejszín - 100 milliliter
    • vaníliarúd - 1 darab
    • tojássárgája - 5 darab
    • kristálycukor - 150 gramm
    • liszt - 50 gramm

    A csokiöntethez

    • tejszín - 200 milliliter
    • Rama Vajas Íz - 30 gramm
    • étcsokoládé - 100 gramm
    • rum - 2 evőkanál

    a rétegek közé ízlés szerint

    • mazsola - 100 gramm
    • apróra vágott dió - 100 gramm
    • kakaópor - kevés

    A tálaláshoz

    • tejszín 30%-os - 200 milliliter

    Elkészítés:

    1. A krémhez a tejet, tejszínt és a vaníliarúd kikapart belsejét forraljuk fel. Egy külön tálban, a tojások sárgáját a cukorral és liszttel keverjük simára, majd a forró, tejes keverékből fokozatosan öntsünk hozzá, közben folyamatosan kevergetve, nehogy csomós legyen. Öntsük vissza a tojásos-tejes keveréket az edénybe és lassú tűzön kevergetve sűrűsítsük be, majd folpack fóliával letakarva (amit közvetlenül a krémre simítunk rá, hogy ne bőrösödjön) hagyjuk hűlni.
    2. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, és a sütőformát béleljük ki sütőpapírral.
    3. A sima piskótához a tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukor 1/3-val keverjük világosra, majd a tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük habbá. Ebbe a habba óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgát, valamint az átszitált lisztet. A masszát simítsuk el az előkészített tepsiben és süssük 12-15 percig, amíg világosbarna lesz és ruganyos, ha megnyomjuk a tetejét. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.
    4. A diós piskótához a tojásokat szintén válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukor 1/3-val keverjük világosra, majd a tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük habbá. Ebbe a habba óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgát, valamint az átszitált és darált dióval elkevert lisztet. A masszát simítsuk el az előkészített tepsiben és süssük 12-15 percig, amíg világosbarna lesz és ruganyos, ha megnyomjuk a tetejét. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.
    5. A kakaós piskótához, csak úgy, mint eddig, a tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukor 1/3-val keverjük világosra, majd a tojások fehérjéjét a maradék cukorral verjük habbá. Ebbe a habba óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgát, valamint a kakaóporral elkevert és átszitált lisztet. A masszát simítsuk el az előkészített tepsiben és süssük 12-15 percig, amíg világosbarna lesz és ruganyos, ha megnyomjuk a tetejét. Ha megsült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.
    6. A mazsolát áztassuk be forró vízbe, vagy kevés rumba. A cukorsziruphoz a cukrot és vizet forraljuk össze, és miután a cukor teljesen elolvadt, forraljuk még pár percig. Ezután tegyük félre hűlni, és ha már langyos, keverjük bele a rumot.
    7. Az összeállítás következik: A tepsibe, amelyben a piskótalapok sültek, fektessük le a diós piskótát. Locsoljuk meg a cukorsziruppal, kenjük rá a krém harmadát, szórjuk meg az előkészített mennyiség felének megfelelő mazsolával és az apróra tört dióval. A következő, kakaós piskóta réteggel ugyanígy járunk el. A tetejére a sima piskóta kerül, amelyet meglocsolunk a cukorsziruppal, lekenjük a maradék krémmel és kakaóport szitálunk rá. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
    8. Másnap elkészítjük a csokoládémártást: a tejszínt forraljuk fel a Rama Vajas Ízzel, amjd öntsük az apróra tört csokoládéra. Hagyjuk fél percig, majd keverjük egyneművé, és keverjük hozzá a rumot is.
    9. A tésztából szaggassunk ki, vagy szúrjunk ki kisebb adagokat, öntsünk rá csokoládéöntetből és díszítsük tejszínhabbal.

    Sütéshez