Somlói galuska
Desszertek: Somlói galuska a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
A mazsolát vízbe beáztatjuk és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A piskótához megmossuk a tojásokat és szétválasztjuk. A tojássárgát, 9 ek. cukrot és a 6 ek. vizet habosra keverjük. Utána kemény habbá verjük a fehérjét és lazán a sárgához keverjük. A sütőporos lisztet folyamatosan a masszához keverjük óvatosan egy fakanállal, nehogy összetörjön a hab. Ramával kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és 25-30 percig sütjük 180 fokon. Kevés vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a lisztet, majd hozzáöntjük a többi vizet és alacsony lángon sűrűre főzzük. Ha túl sűrű az öntet, nem tudjuk önteni, akkor tegyünk hozzá egy kis vizet. Ha kihűlt, keverjük bele a rumot. Ha kisült a piskótánk, megvárjuk amíg kihűl, aztán kiborítjuk egy tálcára és kis kockákra daraboljuk. Összedaraboljuk a diót is. Egy üvegtál aljára öntetet teszünk, beleszórjuk a piskótakockákat, erre a mazsolát és a diót, majd ismét az öntetet. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legvégére öntet, mazsola és dió kerüljön, mert a piskóta kiszáradna. Hűtőben fél órát hűtjük, utána tejszínhabbal tálalhatjuk. Jó étvágyat.