Somlói galuska falatok
Desszertek: Somlói galuska falatok a sok Galuska recept közül.
Elkészítés
A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük.
A krémhez 4 dl tejet a vaníliával és a cukor 2/3 részével felforraljuk. A maradék tejet külön edényben simára keverjük a liszttel és a tojássárgákkal. A tojásfehérjékből az egyharmadnyi cukorral kemény habot verünk. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés mellett beleöntjük a tojásos tejet, felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a cukros tojáshabot és hagyjuk kihűlni.
A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforraljuk, majd ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojássárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. A tejszínből kemény habot verünk.
Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tepsit, vagy tálat készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér, de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta. A tepsi aljára tesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát és rásimítjuk a maradék krémet, majd hűtőbe tesszük.