Somlói galuska muffin
Somlói galuska muffin
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Vaníliakrém

    • Rama Vajas Íz - 3 dekagramm
    • rumba vagy rumaromás vízbe áztatott mazsola Vanília kivonat ízlés szerint - 1.5 dekagramm
    • cukor - 2 evőkanál
    • Dr. Oetker eredeti vanília ízű pudingpor - 0.5 csomag
    • tej - 2.5 dl

    A tálaláshoz

    • édes tejszínből hab (használhatunk habfixálót is hozzá, így tovább megáll majd a hab) - 3 dl

    A csokoládéöntethez

    • Rama Vajas Íz - 5 dekagramm
    • rum, vagy aroma - 0.5 dl
    • víz - 1 kevés
    • cukor - 9 dekagramm
    • étcsokoládé - 15 dekagramm

    Szirup

    • kezeletlen citrom lereszelt héja, vagy egy csapott mokkáskanál Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj - 1 darab
    • víz - 1 dl
    • nem darabos baracklekvár - 2 evőkanál
    • rum, vagy 2 kávéskanál rumaroma - 0.2 dl
    • Dr. Oetker Vanillincukor - 1 csomag
    • cukor - 4 dekagramm

    Az alaptésztához

    • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
    • tej - 2.5 dl
    • só - 1 csipetnyi
    • Dr. Oetker Sütőpor - 1 kávéskanál
    • liszt - 15 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • Dr. Oetker Vanillincukor - 1 csomag
    • cukor - 10 dekagramm

    Az alaptészta másik feléhez

    • holland kakaópor - 1.5 dekagramm

    Az alaptészta egyik feléhez

    • darát dió - 5 dekagramm
    • kezeletlen citrom reszelt héja, vagy egy csapott mokkáskanál Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj - 1 darab

    Elkészítés:

    1. ELŐKÉSZÍTÉS. Egy bögrében keverjük el a pudingport a cukorral és egy kis langyos tejjel csomómentesre. A maradék tejet alacsony hőfokon melegítsük fel, majd adjuk hozzá az elkevert pudingport. Főzzük tovább, majd amikor sűrűsödni kezd, keverjük hozzá olvadásig a Rama Vajas Ízt, és adjuk hozzá a beáztatott, lecsepegtetett mazsolákat. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
    2. Egy nagy tálban keverjük habosra a puha Rama Vajas Ízt a cukorral és a vanillincukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - alakítsuk homogén tésztává. A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen. Illesszünk 12 papír kapszlit a muffin sütőbe, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg dióval, kanalazzunk rá egy kanál vanília krémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a tésztát. A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd süssük őket készre az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával.
    3. Amíg sülnek a muffinok készítsük el a szirupot. A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre lehűlni.
    4. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kis szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
    5. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a Rama Vajas Ízzel, hűtsük le szobahőmérsékletűre. Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládé csíkokat a tetejére, és szórjuk meg a maradék darált dióval.