Somlói kocka
Hozzávalók
Sárga krém
cukor | 3 evőkanál | |
---|---|---|
tojásfehérje | 4 darab | |
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
cukor | 10 dekagramm | |
tojássárgája | 4 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
tej | 6 dl |
Csokiöntet
tejszín | 3 dl | |
---|---|---|
olaj | 2 evőkanál | |
mazsola | 5 dekagramm | |
darált dió | 10 dekagramm | |
rum | 1 kevés | |
csokoládés pudingpor | 0.5 csomag | |
liszt | 1 evőkanál | |
étcsokoládé | 10 dekagramm | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
tej | 4 dl |
Cukorszirup
rum | 1 kevés | |
---|---|---|
cukor | 15 dekagramm | |
víz | 2 dl |
Tészta
tojás | 6 darab | |
---|---|---|
darált dió | 5 dekagramm | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
olaj | 2 evőkanál | |
víz | 1 evőkanál | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
liszt | 6 dekagramm | |
cukor | 4 dekagramm |
Desszertek: Somlói kocka a sok
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját 1 kanál cukorral, az olajjal és a vízzel kikeverjük. A fehérjét habbá verjük a maradék cukorral. A két masszát összekeverjük és hozzáadjuk a sütőporos lisztet. A diós masszához 5 deka diót adunk, a csokishoz pedig kakaóport. Sütőpapiros tepsiben egyenként megsütjük. Amikor kihűltek a lapok összetöltjük.
A sárga krém készítéséhez a tejet felforraljuk. A többi hozzávalót kikeverjük, majd amikor a tej felforrt, először kanalanként adjuk hozzá a forró tejet állandó keverés mellett. Utána lassan hozzákeverjük a többi tejet is és az edényt gőz fölé tesszük, majd állandó keverés mellett besűrítjük. A tojások fehérjéjét a cukorral kemény habbá verjük és a besűrűsödött krémmel összekeverjük.
A cukorszirup hozzávalóit felforraljuk, majd pár percig hűtjük. A csokiöntetet elkészítjük. Az olaj kivételével a hozzávalókat gőz felett felolvasztjuk és a végén adjuk hozzá az olajat.
A tejszínhabot felverjük Alulra tesszük a diós lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal. Erre tesszük a krém felét, amit elsimítás után darált dióval megszórunk. Erre tesszük a csokis lapot, a szirupot, a krémet, a diót és végül a piskótalapot.
A tésztát kockákra vágjuk. A tetejére úgy tesszük a csokiöntetet, hogy a tésztán kicsit lefolyjon és tejszínhab rózsákkal díszítjük.