Sült túrógombóc
Sült túrógombóc
  • timer1 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A gombóchoz

    • túró - 50 dekagramm
    • cukor - 10 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • zsömle - 3 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • mazsola - 6 dekagramm
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • tej - 1 darab

    Az öntethez

    • tejföl - 3 dl
    • cukor - 3 evőkanál
    • tojás - 1 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag

    A tetejére

    • zsemlemorzsa - 1 darab
    • cukor - 1 darab
    • Ráma - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Másfél zsömlét annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív, a többiből morzsát készítünk. Az áztatott zsömlét kicsavarjuk és a többi hozzávalóval összekeverjük.
    2. Egy jénait jól kikenünk Ramával, majd nagy gombócokat készítünk a masszából, amiket a tálba helyezünk.
    3. Az öntethez valókat összekeverjük és a gombócokra kanalazzuk úgy, hogy mindegyikre jusson. Előmelegített, 200 fokos sütőben megsütjük.
    4. Közben egy serpenyőben összepirítjuk a morzsához valókat. A cukor kissé karamellizálódik, így a morzsa édes és ropogós lesz. Ezt rászórjuk a megsült gombócok tetejére.
    5. A kihűlt maradék sem keményedik meg, finom puha marad, a megsült tojásos tejföl pedig krémes.