Szegedi rakott palacsinta
Hozzávalók
A töltelékhez
tejföl | 1 dl | |
---|---|---|
só | 1 csipetnyi | |
baracklekvár | 6 evőkanál | |
cukrozott kakaópor | 10 dekagramm | |
tej | 1 dl | |
darált dió | 20 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
vanília aroma | 6 milliliter | |
cukor | 15 dekagramm | |
mazsola | 5 dekagramm | |
tojás | 5 darab | |
Ráma | 10 dekagramm | |
tehéntúró | 25 dekagramm |
A palacsintatésztához
finomliszt | 16 dekagramm | |
---|---|---|
só | 1 csipetnyi | |
cukor | 2 dekagramm | |
olaj | 1 evőkanál | |
szénsavas ásványvíz | 1.5 dl | |
tej | 2.5 dl | |
tojás | 2 darab | |
graham liszt | 4 dekagramm |
Desszertek: Szegedi rakott palacsinta a sok Palacsinta recept közül.
Elkészítés
A palacsintatésztához a tojásokat a tejjel, a cukorral, a sóval és az olajjal simára keverjük. Állandó keverés közben, apránként beleszórjuk az átszitált, kétféle lisztet, ügyelve arra, hogy a tészta ne csomósodjék össze. Szénsavas ásványvízzel hígítjuk úgy, hogy a tészta nyers, tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább fél órát pihentetjük, aztán kisütjük.
Elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, 5 dkg olvasztott Ramával és a tejföllel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az 5 dkg cukrot, a mazsolát, a 4 ml vanília aromát és a reszelt citromhéjat, majd gőz felett sűrűre főzzük.
Ezután összeállítjuk a tortát: egy tűzálló tálat olvasztott Ramával kikenünk. Beleteszünk egy palacsintát, amit megkenünk diótöltelékkel. Erre egy másik palacsintát teszünk, amelyre a túrókrémből kenünk. A következő palacsintát megkenjük olvasztott Ramával és megszórjuk cukrozott kakaóporral. Ismét palacsinta következik, amit lekvárral kenünk meg.
Ezt a rétegezést folytatjuk addig, amíg az anyagokból futja. Mérsékelt hőfokú sütőben 5-10 perc alatt átmelegítjük.
Közben a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd 5 dkg cukorral és 1 evőkanál lekvárral elvegyítjük. A palacsintára kenjük és ismét a sütőbe tesszük a tésztát, addig, amíg a hab pirosra nem sül rajta. Úgy vágjuk fel, mint a tortát.