Szerencsés malacpofák
Szerencsés malacpofák
  • timer80 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • apróra darabolva fehér csokoládé

A sütéshez és a díszítéshez

  • mazsola - 10 dekagramm
  • tojássárgája - 1 darab
  • tej - 0.5 dl

A tésztához

  • élesztő - 3 dekagramm
  • tej - 3.5 dl
  • kristálycukor - 15 dekagramm
  • finomliszt - 75 dekagramm
  • tojás - 3 darab
  • Rama sütőmargarin - 15 dekagramm

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szórjuk, öklünkkel kis mélyedést nyomunk a közepébe. Ebbe töltjük a langyos, enyhén cukros, tejben felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, a többi cukrot, az olvasztott margarint, és a 3 tojást. Addig gyúrjuk a masszát, amíg könnyű, kelt tészta lesz belőle, amit lisztezett gyúrólapon cipó alakúra formálunk, letakarjuk, és hagyjuk, hadd keljen a kétszeresére. Ez kb. 40 percnyi idő, ami pont elég arra, hogy 20 cédulát, vagy ahány személynek sütünk kiszabjunk, és tréfás jókívánságokat rajzoljunk rá, (lóherét, pólyást, kéményseprőt, pénzt, stb). Vigyázat, nehogy mérgező tintájú tollat használjunk. Közepesen forróra bemelegítjük a sütőt. Alaposan átgyúrjuk a tésztát, amiből három különböző szélességű, de egyforma hosszúságú rudat sodrunk (6, 4 és 2 centi átmérőjűek legyenek). Ezután mindet szeleteljük fel 10 nagy, vagy 20 kisebb egyenlő korongra. A vastag tésztahengerből lesz a malac pofája, a kisebből az orra, a harmadikból a két-két fül. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a legvastagabb rúdból (6 centis átmérőjű) vágott tésztalapokból formázzuk meg rajta a fejet. Az oldalát kézzel domborúra egyengetjük, kissé lelapítjuk, a szerencsehozó cédulát a közepére rakjuk. Ezekre ültetjük rá úgy, hogy takarja a cédulát, a közepes méretű (4 centis) tésztadarabot, ebből lesz a malac orra. Rá is nyomkodjuk az alsó tésztára, és hurkapálcával, vagy gyufával orrlyukakat szúrunk bele, melyekbe száraztésztát, vagy alufóliából formált kis golyót dugunk, hogy a sütés közben ne nőjön össze. Most következik a legkisebb rész, ebből formáljuk meg a két fület, és a fejekre tapasztjuk. A malacka szemeit mazsolából nyomjuk az orra fölé. Egy tojássárgát egy kevés tejjel, kenőtollal, vagy ecsettel elkeverünk, a malacpofákat lekenjük vele. Ettől nemcsak szép színűre sülnek, hanem jól egymáshoz is ragadnak a malacpofa részei. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) mintegy 20 percig sütjük. Ha kész, egy ügyes csavarintással szedjük ki a malacok orrából a száraztésztát, a mazsolát pedig cseréljük ki frissre. Jó mulatást a bontogatáshoz és a majszoláshoz.