Szilvalekváros derelye
Szilvalekváros derelye
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • zsemlemorzsa - 10 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • finomliszt - 40 dekagramm
  • tojásfehérje - 1 darab
  • szilvalekvár - 20 dekagramm

Elkészítés:

  1. Vegyünk elő egy gyúródeszkát, és a lisztet egy csipet sóval és az egész tojásokkal gyúrjuk rugalmas kemény tésztává. Ha nem áll össze, egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá. Formáljunk belőle cipót, takarjuk le egy konyharuhával és pihentessük legalább fél órán keresztül.
  2. Ha letelt a fél óra, lisztezzük meg jó alaposan a deszkát, és nyújtsuk vékony lapra.(2-3 mm-esre)
  3. Az egyik felét takarjuk le, hogy ne száradjon ki. A másik felére kb 3 cm-es távolságra egymástól tegyünk kis halmokat a szilvalekvárból. A közöket tojásfehérjével vékonyan kenjük át és hajtsuk rá a szabadon hagyott fél lapot.
  4. A töltelék körül és a széleket jól nyomkodjuk le és derelyevágóval vágjuk háromszögekre, vagy négyzetekre. Gyorsan kell dolgozni, mert a tészta hamar szikkad, és akkor törik!
  5. Egy lábasban forraljunk vizet és tegyünk bele egy csipet sót.
  6. Ha felforrt a víz, tegyük bele a derelyék felét, ha feljöttek a víz felszínére, még kb 4-5 percig kell főzni, és utána szűrővel kiszedjük.
  7. Közben egy edényben ( serpenyőben a legpraktikusabb), hevítsük fel a Rama margarint, tegyük rá a zsemlemorzsát, fahéjat, és a vaníliás cukrot. Ízlés szerint tehetünk még hozzá cukrot és fahéjat is.
  8. Ha megfőtt a derelye szedjük közvetlenül a morzsára. Hagyjuk 3-4 percet pihenni, így nem fog eltörni, és utána óvatosan forgassuk bele.
  9. A derelyék másik felével is ugyanígy járjunk el.