Szilvalekváros-diós mézestekercs
Szilvalekváros-diós mézestekercs
  • timer180 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • csokoládé
  • marcipánmassza
  • ribizlidzsem
  • minyonpapír vagy alufólia
  • olívabogyó

A tepsi kikenéséhez

  • Ráma - 1 darab

A töltelékhez

  • sűrű szilvalekvár - 40 dekagramm
  • dióbél - 15 dekagramm

A tésztához

  • finomliszt - 50 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • méz - 15 dekagramm
  • szódabikarbóna - 1 teáskanál
  • porcukor - 20 dekagramm
  • mézessütemény fűszerkeverék - 1 teáskanál
  • só - 1 teáskanál
  • Ráma - 10 dekagramm

A lekenéshez

  • tojás - 1 darab

A nyújtáshoz

  • finomliszt - 1 darab

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a sóval, a mézes sütemény fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával és a porcukorral összeforgatjuk. Ezután a puha (szoba-hőmérsékletű) Ramával, a langyos mézzel és a tojásokkal jól összedolgozzuk. A tészta összeáll, elválik az edény falától, de ragad, ilyennek kell lennie, ez nem jelent hibát.
  2. Letakarjuk, és 2-3 órára, még jobb, ha egész éjszakára, a hűtőszekrénybe tesszük. A pihentetett tésztát erősebben lisztezett gyúrólapra borítjuk, 3 részre osztjuk.
  3. Az egyiket 35 x 20 cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy hosszában a középső harmada valamivel vastagabb legyen, mert erre kenjük egy csíkban a szilvalekvár harmadát. A durvára vágott dió harmadát a lekvárra szórjuk, először alulról, majd fölülről ráhajtjuk a tésztát, a szélek találkozásánál lenyomkodjuk és a hajtással lefelé Ramával kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk.
  4. Felvert tojással lekenjük, majd ugyanígy készítjük el a másik 2 tekercset is. Amikor mind kész, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C), kb. 25 percig sütjük.
  5. Ha kihűlt, jól záródó dobozba rakjuk, és csak másnap szeleteljük föl, amikorra egy kicsit megpuhul. Sokáig eláll.