Szilvás tiramisu
Hozzávalók
kristálycukor | 35 dekagramm |
---|---|
szilva | 50 dekagramm |
zselatinpor | 1 evőkanál |
tojás | 4 darab |
vaníliás cukor | 1 csomag |
szilvapálinka | 2 evőkanál |
babapiskóta | 2 csomag |
mascarpone | 50 dekagramm |
kakaópor | 4 evőkanál |
kukoricadara | |
liszt (fele graham, fele finomliszt) | |
mandulaszeletek |
A sziruphoz
vaníliás cukor | 1 csomag |
---|---|
cukor | 5 dekagramm |
Desszertek: Szilvás tiramisu a sok Tiramisu recept közül.
Elkészítés
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, 25 dkg cukorral felfőzzük, majd leszűrjük. A szilvát félretesszük, a levét sűrűre beforraljuk, majd a szilvát visszatesszük, és hagyjuk kihűlni. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kb. 10 percig állni hagyjuk. A sziruphoz az 5 dkg cukrot, és a vaníliás cukrot összekeverjük 2 dl vízzel, sziruppá felfőzzük, majd kihűtjük. A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját 1 evőkanál vízzel, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a szilvapálinkával vízfürdő felett habosra keverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és addig verjük tovább, amíg kihűl. Közben a zselatint fél dl vízzel felforraljuk, kissé kihűtjük, és a krémhez keverjük a mascarponéval együtt. A tojásfehérjéből, a maradék 10 dkg kristálycukorral kemény habot verünk, majd ezt is a krémhez keverjük. A szilvát kivesszük a levéből, és lecsepegtetjük. Egy szögletes sütőformát kibélelünk folpack fóliával úgy, hogy a szélein jól lelógjon. A babapiskótákat egyenként, hirtelen megforgatjuk a szirupban és egy sort a szögletes forma aljára szorosan egymás mellé rakunk. Erre egy sor lecsepegtetett szilvát teszünk, majd a krém egyharmadát rásimítjuk. Ezt ismételjük még kétszer. A tetejére krémet simítunk. Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kiemeljük a formából a fólia segítségével. A tiramisut beszórjuk a kakaóval, és szeletelve tálaljuk.