Szilvásbukta
Hozzávalók
Töltelék
szilvalekvár | 1 darab |
---|
Tészta
tej | 350 milliliter | |
---|---|---|
friss élesztő | 30 gramm | |
porcukor | 50 gramm | |
búzaliszt | 550 gramm | |
só | 4 gramm | |
tojás | 1 darab | |
Ráma | 90 gramm |
Desszertek: Szilvásbukta a sok Bukta recept közül.
Elkészítés
A langyos tejben elkevert cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, majd összekeverjük. Ráöntjük a tojást, az olvasztott Ramát és a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Kb. 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kevés liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
Lisztezett asztalon téglalapot nyújtunk belőle, majd pár perc pihentetés után 8x10 cm-es négyzetekre vágjuk és megtöltjük szilvalekvárral. Ha rá tettük a tölteléket, feltekerjük a töltelék irányából. Kb. 10 dkg Ramát felolvasztunk, egy részével kikenjük a tepsit, a többivel pedig bekenjük a buktákat úgy, hogy az oldalára is jusson.
A buktákat szorosan egymás mellé rakjuk. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb. 25-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.