Szilvásbukta
Szilvásbukta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelék

    • szilvalekvár - 1 darab

    Tészta

    • tej - 350 milliliter
    • friss élesztő - 30 gramm
    • porcukor - 50 gramm
    • búzaliszt - 550 gramm
    • só - 4 gramm
    • tojás - 1 darab
    • Ráma - 90 gramm

    Elkészítés:

    1. A langyos tejben elkevert cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, majd összekeverjük. Ráöntjük a tojást, az olvasztott Ramát és a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
    2. Kb. 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kevés liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
    3. Lisztezett asztalon téglalapot nyújtunk belőle, majd pár perc pihentetés után 8x10 cm-es négyzetekre vágjuk és megtöltjük szilvalekvárral. Ha rá tettük a tölteléket, feltekerjük a töltelék irányából. Kb. 10 dkg Ramát felolvasztunk, egy részével kikenjük a tepsit, a többivel pedig bekenjük a buktákat úgy, hogy az oldalára is jusson.
    4. A buktákat szorosan egymás mellé rakjuk. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb. 25-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.