Szilvásgombóc
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 13 dekagramm |
---|---|
zsemlemorzsa | 10 dekagramm |
liszt | 37 dekagramm |
szilva | 50 dekagramm |
áttört főtt burgonya | 1 kilogramm |
Desszertek: Szilvásgombóc a sok Gombóc recept közül.
Elkészítés
Válogassunk egyforma nagyságú, közepes méretű krumplit, mossuk meg , és héjával együtt főzzük meg.
Közben mossuk meg a szilvát, és magozzuk ki.
Ha megfőtt a burgonya, szűrjük le, és óvatosan hámozzuk meg. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat!
Miután megpucoltuk, törjük át és tegyük egy gyúródeszkára.
Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 3 dkg margarint, 35 dkg lisztet, és egy csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze. Ne maradjanak benne krumplidarabok.
2 dkg liszttel lisztezett deszkán nyújtsuk ki, kb. 5 mm vastagságúra a tésztát, és vágjuk fel 6x6 cm-es darabokra.
Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, egy csipet őrölt fahéjjal szórjuk meg (ha édesebben szeretjük, akkor pici fahéjjal elkevert cukorban forgassuk meg a szilvát). A csúcsokat hajtsuk fel, csippentsük össze és két tenyerünk között formáljunk belőle gombócot.
Tegyünk fel egy edényben vizet forrni, és adjunk hozzá egy csipet sót. Ha felforrt a víz tegyük bele a gombócok felét (azért csak a felét, mert túlságosan lehűtené a sok gombóc a vizet, és összeragadnának).
Miután újra felforrt a víz, és a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.
Közben 10 dkg Rama margarint hevítsünk egy edényben, és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük! Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is.
Ha megfőttek a gombócok szedjük ki szitakanállal a zsemlemorzsára, és egy kicsit pihentessük (kb 3-4 percig) mielőtt beleforgatjuk, így nem fognak szétesni.
Főzzük ki a második adag gombócot is, és rázzuk össze a morzsával.