Feltöltve:

Szilveszteri szezámos kiflicskék

210
Könnyű
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A tésztához

tej6 dl
kristálycukor1 evőkanál
élesztő7 dekagramm
Ráma22 dekagramm
finomliszt48 dekagramm
rétesliszt48 dekagramm
1 púpos evőkanál

A töltelékhez

Ráma35 dekagramm
sajt35 dekagramm
főtt, füstölt sonka35 dekagramm

A tészta nyújtásához

finomliszt1 darab

A tepsi kikenéséhez

Ráma2 dekagramm

A lekenéshez

tojás2 darab

A tetejére

szezámmag1 darab

Desszertek: Szilveszteri szezámos kiflicskék a sok Kifli recept közül.

Elkészítés

1

A tejet meglangyosítjuk. 1,5 decinyit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni (kelni) az élesztő.

2

A Ramát a többi tejhez adjuk és együtt kéz-melegre melegítjük. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk, majd először a Ramás tejet, azután a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá, majd 20 percig dagasztjuk.

3

Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha még is lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük, de ha nagyon sietünk, ezt az időt a felére is lecsökkenthetjük. Ilyenkor a sütőt a legkisebb lángra állítva bekapcsoljuk, az ajtaját lenyitjuk, a letakart tálat rátesszük. Így 20-25 perc alatt megkel a tészta.

4

Közben a töltelékhez való Ramát és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát apróra vágjuk. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd az egyiket kb. 3 milliméter vékonyságúra, kb. 45 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és 16 részre vágjuk.

5

A szélesebb oldalukra 1-2 Rama és sajtkockát, valamint egy kevés füstölt húst rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben mindig egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta.

6

Ramával kikent nagy tepsibe rakjuk. Egy újabb tésztacipóból megcsináljuk a következő 16 kiflit, a többi mellé, a tepsibe rakjuk. Felvert tojással lekenjük, tetejüket szezámmaggal megszórjuk.

7

Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 30 percig sütjük. Amíg sül, a maradék tésztából és töltelékből elkészítjük a következő tepsire valót.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem