Szilveszteri szezámos kiflicskék
Hozzávalók
A tésztához
tej | 6 dl | |
---|---|---|
kristálycukor | 1 evőkanál | |
élesztő | 7 dekagramm | |
Ráma | 22 dekagramm | |
finomliszt | 48 dekagramm | |
rétesliszt | 48 dekagramm | |
só | 1 púpos evőkanál |
A töltelékhez
Ráma | 35 dekagramm | |
---|---|---|
sajt | 35 dekagramm | |
főtt, füstölt sonka | 35 dekagramm |
A tészta nyújtásához
finomliszt | 1 darab |
---|
A tepsi kikenéséhez
Ráma | 2 dekagramm |
---|
A lekenéshez
tojás | 2 darab |
---|
A tetejére
szezámmag | 1 darab |
---|
Desszertek: Szilveszteri szezámos kiflicskék a sok Kifli recept közül.
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk. 1,5 decinyit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni (kelni) az élesztő.
A Ramát a többi tejhez adjuk és együtt kéz-melegre melegítjük. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk, majd először a Ramás tejet, azután a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá, majd 20 percig dagasztjuk.
Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha még is lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük, de ha nagyon sietünk, ezt az időt a felére is lecsökkenthetjük. Ilyenkor a sütőt a legkisebb lángra állítva bekapcsoljuk, az ajtaját lenyitjuk, a letakart tálat rátesszük. Így 20-25 perc alatt megkel a tészta.
Közben a töltelékhez való Ramát és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát apróra vágjuk. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd az egyiket kb. 3 milliméter vékonyságúra, kb. 45 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és 16 részre vágjuk.
A szélesebb oldalukra 1-2 Rama és sajtkockát, valamint egy kevés füstölt húst rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben mindig egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta.
Ramával kikent nagy tepsibe rakjuk. Egy újabb tésztacipóból megcsináljuk a következő 16 kiflit, a többi mellé, a tepsibe rakjuk. Felvert tojással lekenjük, tetejüket szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 30 percig sütjük. Amíg sül, a maradék tésztából és töltelékből elkészítjük a következő tepsire valót.