Szőlős-muskotályos torta
Hozzávalók
Krémhez
habtejszín | 5 dl |
---|---|
zselatinfix | 1 csomag |
natúr joghurt (kb) | 2 dl |
gyümölcsjoghurt (erdei gyümölccsel a legjobb, kb) | 3 dl |
fehér szőlőlé | 1 dl |
vaníliás cukor | 1 csomag |
szőlő | 1 fürt |
tortazselé | 1 csomag |
sárga muskotályos, vagy más édes fehérbor | 1 dl |
Csokimáz
kakaópor | 2 evőkanál |
---|---|
porcukor kb. | 2 evőkanál |
Rama (nem kötelező) | 3 dekagramm |
Torta aljához
háztartási keksz | 30 dekagramm |
---|---|
Ráma | 12.5 dekagramm |
tej (kb) | 1.5 dl |
porcukor | 5 dekagramm |
rum, vagy narancslé | 2 cl |
kapcsos tortaforma | 1 darab |
sütőpapír | 1 darab |
Desszertek: Szőlős-muskotályos torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Tegyük a háztartási kekszet egy zacskóba, zárjuk le, majd konyharuhába téve klopfoljuk úgy meg, hogy azért darabos maradjon. Keverjük össze a Ramával, tejjel, porcukorral, valamint a rummal, vagy a narancslével. Nyomkodjuk jól bele egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába, majd tegyük be a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a krémeket.
Először verjük fel az 5 dl habtejszínt, lassan beleadagolva az 1 csomagnyi zselatinfixet. A tejszín felét adjuk hozzá a gyümölcsjoghurthoz folyamatos kevergetés mellett, majd ezt a részt szintén tegyük be a hűtőbe. A natúr joghurtot keverjük össze a szőlőlével, a vaníliás cukorral, valamint a maradék tejszínnel.
Vegyük elő a tortaformát és először a szőlős krémet simítsuk a tortaformába, majd a másik gyümölcsöset. Tegyük vissza a hűtőbe, hogy tovább szilárduljon.
Készítsük el a tortazselét a használati útmutató szerint, csak víz helyett fehérbort használjunk hozzá. Várjuk meg, hogy ne legyen forró, különben nagyon összerántja a joghurtkrém felszínét.
Vegyük elő a tortát ismét, díszítsük fel a szőlővel és oszlassuk el rajta a boros tortazselét. Ha nem lesz túl szép, akkor tegyünk rá csokimázat kész tortabevonóból, vagy 2 evőkanál kakaóport keverjünk össze 2 evőkanál porcukorral, valamint 3 dkg Ramával.
A kész tortát tegyük vissza a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztható. A legjobb azonban az, ha egy egész éjjel állni hagyjuk.