Születésnapi puncs torta marcipánnal
Desszertek: Születésnapi puncs torta marcipánnal a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A hozzávalókat a liszt és sütőpor kivételével a sárgájához adjuk, és habosra keverjük. A tojások fehérjét 3 kanál cukorral habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a sárga masszába, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
Egy 24 x 24-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát margarinnal kikenjük. Beleöntjük a masszát, és 160 fokon, lassan megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Csak akkor vesszük le a formáról, amikor kihűlt.
Három egyenlő részre vágjuk, majd a középső lapot csíkokra vágva a szirupba forgatjuk. Az alsó lapot visszatesszük a tortaformába, és vékonyan megkenjük lekvárral. A másik lapot – amelyiket majd ráfordítjuk – szintén megkenjük lekvárral.
A szirup készítése: felforraljuk a cukrot, egyet-kettőt hagyjuk csak forrni, és kész. Levesszük a tűzről, és ketté öntjük. Az egyikbe rumot vagy szörpöt teszünk, a másikat simán hagyjuk. A süteménycsíkokat felváltva beleforgatjuk, és a kapcsos formában lévő lapra szorosan, egymás mellé tesszük, majd a másik lapot a tetejére fordítjuk. Kb. fél órát hűtőben tároljuk. Az oldalát vajkrémmel lekenjük, a tetejére marcipánt teszünk.