Tejszínes epertorta
Tejszínes epertorta
  • timer160 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A díszítéshez

    • eper - 1 adag
    • babapiskóta - 1 darab

    A piskótához

    • piskótakarika - 1 darab

    A tejszínkrémhez

    • eper (friss) - 250 gramm
    • porcukor - 85 gramm
    • likőr (Triple Sec) - 3 evőkanál
    • vaníliarúd (belseje) - 1 darab
    • citrom leve - 0.5 darab
    • habtejszín - 500 milliliter
    • lapzselatin - 10 gramm

    Elkészítés:

    1. Először előkészítünk egy kb. 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Két csík szilikonos sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a papírok a karika pereménél magasabbak legyenek. A lapzselatinra vizet öntünk.
    2. A piskótakarikát 3 részre szeleteljük, és félretesszük.
    3. Elkezdjük készíteni a krémet. Az epret, a porcukrot, a Tiple Sec likőrt, a citromlevet, valamint egy vaníliarúd belsejét egy tálba tesszük, és botmixerrel teljesen simára turmixoljuk, aztán félretesszük.
    4. A tejszínhabot egy nagy kézi üstben kemény habbá verjük. Egy habkártányi habot az epres alaphoz adunk, és lassú mozdulatokkal az epres alapot a tejszínhabhoz keverjük. Az így kapott krémet tegyük a hűtőbe.
    5. A lapzselatinról leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük. Folyamatos kevergetés mellett a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk. Kb. 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
    6. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint az epres krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben!
    7. Most betöltjük a tortát. A kibélelt tortakarikába teszünk egy piskótalapot, majd rátesszük a krém 2/5-öd részét. A krémet elsimítjuk, majd jöhet a következő piskóta, a következő 2/5-öd krém, végül a harmadik piskóta, és a maradék krém.
    8. A torta tetején elsimítjuk a krémet, majd két-három órára hűtőbe tesszük a tortát.
    9. Ha a tortánk kihűlt, levesszük róla a tortakarikát, majd a papírokat is lehúzzuk az oldaláról.
    10. A kész tortát eperrel, vagy tejszínhabbal ízlés szerint díszítjük.