Tejszínes, epres fánk
Hozzávalók
A díszítéshez
porcukor | ||
---|---|---|
Friss eper | ||
friss mentalevél |
A töltelékhez
mirelit eper | 30 dekagramm | |
---|---|---|
kristálycukor | 7 dekagramm | |
tej | 1 dl | |
keményítő | 4 dekagramm | |
habtejszín | 0.5 liter | |
porcukor | 5 dekagramm | |
forró víz | 0.6 dl | |
zselatin | 1 dekagramm |
A tésztához
víz | 1.5 dl | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 15 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
kristálycukor | 2 csipetnyi | |
liszt | 15 dekagramm | |
tojás | 6 darab |
Desszertek: Tejszínes, epres fánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
A vizet a Ramával, a cukorral és a sóval felforraljuk.
Belekeverjük egy fakanállal a lisztet és folyamatosan, intenzíven keverjük a tűzhelyen, amíg a tésztaalap enyhén szürke színű nem lesz és el nem válik az edény falától. Ekkor a tűzhelyről levéve kézi mixerrel egyesével belekeverjük a tojásokat.
A tésztát nyomózsákba tesszük és csillagcsővel hosszúkás formákat formázunk az enyhén olajos, lisztes tepsin. Ha nincs nyomózsákunk, kanállal is szaggathatjuk a tésztát. A fánkokat előmelegített sütőben 230 °C-on sütjük 10-15 percig, majd miután megnőttek, a sütőt 180 °C-ra állítjuk és zsemleszínűre sütjük őket.
A tejet és a keményítőt keverjük össze. A krémhez az epret kiolvasztjuk és az eper levével, a kristálycukorral, valamint az előzetesen kikevert tej-keményítő keverékével összefőzzük, ezután lehűtjük.
A tejszínt felverjük a porcukorral, majd a zselatint összekeverjük a forró vízzel. A kihűlt epres pépet a tejszínhabbal és a langyos zselatinos oldattal összekeverjük. A kép alapján töltjük és díszítjük a fánkokat.