Tejszínes, epres fánk
Tejszínes, epres fánk
  • timer45 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

    A díszítéshez

    • porcukor - kevés
    • Friss eper - pár szem
    • friss mentalevél - kevés

    A töltelékhez

    • mirelit eper - 30 dekagramm
    • kristálycukor - 7 dekagramm
    • tej - 1 dl
    • keményítő - 4 dekagramm
    • habtejszín - 0.5 liter
    • porcukor - 5 dekagramm
    • forró víz - 0.6 dl
    • zselatin - 1 dekagramm

    A tésztához

    • víz - 1.5 dl
    • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi
    • kristálycukor - 2 csipetnyi
    • liszt - 15 dekagramm
    • tojás - 6 darab

    Elkészítés:

    1. A vizet a Ramával, a cukorral és a sóval felforraljuk.
    2. Belekeverjük egy fakanállal a lisztet és folyamatosan, intenzíven keverjük a tűzhelyen, amíg a tésztaalap enyhén szürke színű nem lesz és el nem válik az edény falától. Ekkor a tűzhelyről levéve kézi mixerrel egyesével belekeverjük a tojásokat.
    3. A tésztát nyomózsákba tesszük és csillagcsővel hosszúkás formákat formázunk az enyhén olajos, lisztes tepsin. Ha nincs nyomózsákunk, kanállal is szaggathatjuk a tésztát. A fánkokat előmelegített sütőben 230 °C-on sütjük 10-15 percig, majd miután megnőttek, a sütőt 180 °C-ra állítjuk és zsemleszínűre sütjük őket.
    4. A tejet és a keményítőt keverjük össze. A krémhez az epret kiolvasztjuk és az eper levével, a kristálycukorral, valamint az előzetesen kikevert tej-keményítő keverékével összefőzzük, ezután lehűtjük.
    5. A tejszínt felverjük a porcukorral, majd a zselatint összekeverjük a forró vízzel. A kihűlt epres pépet a tejszínhabbal és a langyos zselatinos oldattal összekeverjük. A kép alapján töltjük és díszítjük a fánkokat.